ep macro- la confianza del consumidor cae 74 puntos en octubre hasta su nivel mas bajo en seis anos
EUROPA PRESS - Archivo

L'Índex de Confiança del Consumidor (ICC) es va situar al juny a 60,7 punts, la qual cosa suposa un avanç de 7,8 punts respecte a maig, però encara a 41,6 punts del nivell aconseguit fa un any; tampoc no arriba als nivells previs a la crisi, segons les dades publicades aquest dilluns pel Centre de Recerques Sociològiques (CIS).

Aquest índex recull el context “especial i atípic” de la crisi generada per la Covid-19, atès que el treball de camp es va dur a terme entre el 15 i el 19 de juny, període en el qual encara estava vigent l'estat d'alarma, per la qual cosa “les expectatives estan condicionades pel clima d'incertesa existent”, segons aclareix el CIS a la publicació.

En particular, la confiança del consumidor va registrar el citat ascens respecte al mes anterior a causa de l'augment de les expectatives, que van pujar 12,3 punts, fins als 90,5 punts, la millor cota des que es va declarar l'estat d'alarma. També va pujar l'índex de situació actual en 3,3 punts, fins als 30,9 punts. Si es compara amb fa un any, l'indicador d'expectatives es troba a una distància de 18,1 punts, i el de situació actual ho està a 65,1 punts.

En aquests moments, la confiança del consumidor i les expectatives tenen valors molt similars als obtinguts a mitjan 2013. No obstant això, l'Índex de Situació Actual continua en valors molt similars als de mitjan 2012 i de finals de 2008, els valors més baixos de la sèrie fins al moment.

En mantenir-se per sota de l'escala dels 100 punts, la confiança del consumidor, les seves expectatives i la seva percepció de la situació actual continuen reflectint una valoració negativa. L'evolució trimestral, a causa dels descensos registrats, tant en aquest mes de juny com en els dos mesos anteriors, és conseqüentment “molt negativa”, tant a curt termini com en termes anuals.

L'indicador de confiança del segon trimestre va baixar un 30,8% respecte al registrat durant el trimestre anterior. Aquest descens es deu a la valoració de les expectatives, que es va reduir en un 9,7%, i a la valoració més negativa de l'Índex de Situació Actual, que va descendir un 57,1% en taxa trimestral. En relació amb el segon trimestre de 2019, les dades actuals suposen un descens més marcat. La confiança del consumidor va baixar un 44,8% en taxa trimestral interanual, a conseqüència de la caiguda de 67,1% de la valoració de la situació actual i d'un altre -25,6% en les expectatives.

Finalment, i com a informació addicional, l'evolució de les expectatives en relació amb els preus, tipus d'interès, les possibilitats d'estalvi de les llars i la compra de béns duradors va mostrar un desenvolupament coherent amb les pautes i les dades comentades fins ara sobre l'ICC.

En termes mensuals, s'observa un augment en les expectatives de consum de 9,2 punts i un augment similar en relació amb les expectatives d'estalvi, 8,7 punts. D'altra banda, els temors d'inflació van augmentar tres punts, i les expectatives sobre un futur augment dels tipus d'interès es van mantenir. En termes trimestrals, el perfil és negatiu, tant a curt termini com en termes anuals. En aquest segon trimestre de l'any i en relació amb el trimestre anterior, van descendir les expectatives de consum (-13,4%) i estalvi (-14%) i també ho van fer els temors d'inflació (-0,8%) i les expectatives de pujades de tipus d'interès (-3,4%).

D'altra banda, en relació amb el mateix trimestre de 2019 les expectatives de consum i estalvi van augmentar la seva caiguda fins a xifres molt similars, -21,9% i -23,3%, respectivament. Els temors d'inflació es van mantenir en descensos molt similars als observats a curt termini i van descendir de manera important els que creuen en futures pujades de tipus d'interès (-10,7%).

contador