ep personas en una calle comercial de mrida imagen de archivo
AYUNTAMIENTO DE MÉRIDA

La confiança del consumidor va baixar 7,6 punts al juliol respecte al mes anterior, fins a situar-se en 53,1 punts, després de dos mesos de lleugeres pujades, a causa de la baixada de la valoració de la situació actual i, sobretot, a la caiguda de les expectatives, en una situació de crisi per la Covid-19.

L'empitjorament de la confiança del consumidor al setè mes de l'any es deu a l'enfonsament de 14,4 punts de l'indicador d'expectatives, fins a 76,1 punts i al descens de 0,8 punts de la valoració de la situació actual, fins a 30,1 punts, segons ha informat el Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS).

Amb la baixada de la confiança registrat al juliol, aquest indicador indica una disminució del 38% des de febrer, amb unes pèrdues del 60,3% de l'índex de situació actual i del 20,2% del d'expectatives.

En tot cas, tant l'índex de confiança com el de valoració de situació actual i expectatives registrant nivells molt similars als obtinguts el 2012 i principis de 2013, i també als quals es van donar en 2008 i principis de 2009, que són els valors més baixos de la sèrie.

Malgrat la caiguda al juliol (53,1 punts), enfront dels 60,7 punts de juny, l'índex de confiança del consumidor se situa per sobre de la dada de maig (52,9 punts) i d'abril (49,9 punts), encara que pitjor que al març (63,3 punts), quan la confiança es va desplomar 22,4 punts en la caiguda mensual més forta de la sèrie històrica a conseqüència de la crisi de la Covid-19.

Respecte a l'evolució de la valoració de la situació actual, amb una baixada de 0,8 punts, fins als 30,1 enters, es deu a la valoració dels seus tres components: la valoració de la situació econòmica actual (-2,1 punts), les valoracions del mercat de treball (+0,1 punts) i la valoració de les llars (-0,4 punts).

No obstant això, tant la dada de valoració de la situació econòmica actual, 9 punts, com la valoració del mercat de treball, 15,1 punts, són de les pitjors valoracions obtingudes fins a aquest moment.

De fet, a nivell interanual les opcions que ofereix el mercat de treball es valora a 78,6 punts menys i la situació en les llars en 31,8 punts menys.

Quant als components de l'indicador d'expectatives, els majors descensos es produeixen en relació amb les valoracions sobre l'evolució de l'economia en el futur immediat, amb 20,5 punts menys, i en relació amb el futur del mercat de treball, amb 18,1 punts menys, mentre que la futura evolució de la situació de les llars es valora negativament en 4,7 punts més que el mes de juny.

En termes interanuals l'evolució és "clarament negativa", ja que les expectatives respecte a la situació econòmica del país retrocedeixen 35,3 punts i les referides al futur de l'ocupació cedeixen 24,9 punts, en tant que les expectatives de les llars acumulen una baixada de 11,2 punts l'últim any.

LA CONFIANÇA ES DESPLOMA 43,9 PUNTS EN UN ANY

Respecte a juliol de l'any passat, l'ICC descendeix 43,9 punts, amb una pèrdua en termes absoluts per a la valoració de la situació actual de 63,1 punts i una baixada menor en el cas de les expectatives de 24,8 punts.

En termes percentuals el perfil de l'evolució registrada és pràcticament idèntic, amb un descens de l'ICC d'un 45,3% com a resultat de la pèrdua del 67,7% en la valoració de la situació actual i de la caiguda del 24,6% en les expectatives.

El ICC recull mensualment la valoració de l'evolució recent i les expectatives dels consumidors espanyols relacionades amb l'economia familiar i l'ocupació, amb l'objectiu d'anticipar les seves decisions de consum. L'indicador recull valors d'entre 0 i 200, considerant-se que per sobre de 100 la percepció és positiva i per sota, negativa.

Noticias relacionadas

contador