consumidorescbeuropeos

L'índex de confiança del consumidor (ICC) ha crescut a l'abril al ritme més alt de tota la sèrie històrica. Ha augmentat en 20,8 punts fins a 74,6. Cal esmentar que el mes de març va obtenir un nivell molt baix, passant als 53,8 punts des dels 89,8 de febrer.

El Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) atribueix aquesta evolució a dos dels components que formen part de l'indicador: la valoració de la situació actual puja 11,6 punts respecte al mes de març i la valoració de les expectatives creix 29,9 punts al darrer mes.

El comportament d'aquests índexs en termes relatius és cridaner pels autors de l'informe, ja que l'ICC augmenta un 38,6%, l'índex de situació actual, un 23,4% i el d'expectatives, un 51,5%.

En canvi, si es comparen aquestes dades amb les de fa un any, l'evolució és negativa. L'abril del 2021 l'ICC es va situar en 77,8 punts, 3,2 punts més que actualment. Aquesta reducció es deu a la reculada de 19,4 punts en les expectatives de futur respecte a l'abril del 2021, suavitzada per l'augment de 13 punts de la valoració de la situació actual a l'últim any.

Atenent la percepció dels consumidors de la situació actual, la valoració de l'economia augmenta en 11,9 punts respecte al mes anterior i arriba als 42; la valoració de l'ocupació guanya 18,3 punts, fins als 79,5; i el context a les llars té un lleuger repunt de 4,6 punts, fins als 61,8.

Comparant les dades amb les del 2021, els dos primers indicadors milloren, mentre que la població té una pitjor percepció de la situació a les llars.

En canvi, sobre les previsions, els consumidors veuen amb més confiança la situació de l'economia del treball i de les llars, amb augments significatius en els tres components fins a assolir els 77,2 punts, els 92,4 i els 94,5, respectivament.

En qualsevol cas, el CIS ha observat una caiguda de 40,7 punts en el temor de la inflació, mentre que les expectatives sobre el futur augment de tipus d'interès repunten en 3,7 punts.

Noticias relacionadas

contador