consumidorescbeuropeos

L'índex de confiança del consumidor dels Estats Units, que elabora la Conference Board, ha augmentat lleugerament al març fins a 104,2 punts, després de registrar 103,4 punts al febrer (revisat a l'alça des de 102,9 punts). La dada ha millorat la previsió del consens, que esperava una caiguda fins a 101,0 punts.

"Impulsada per un repunt en les expectatives, la confiança del consumidor va millorar una mica al març, però es manté per sota del nivell mitjà vist el 2022 (104,5). El guany reflecteix una millor perspectiva per als consumidors menors de 55 anys i per les llars que guanyen 50.000 dòlars i més”, ha assenyalat Ataman Ozyildirim, director sènior d'economia de The Conference Board.

L'índex de situació actual, basat en l'avaluació dels consumidors de les condicions actuals dels negocis i del mercat laboral, ha baixat fins a ls151,1 des dels 153,0 del mes passat.

Pel que fa a l'índex d'expectatives, basat en les perspectives a curt termini dels consumidors sobre les condicions d'ingressos, els negocis i el mercat laboral, ha pujat fins als 73,0 des dels 70,4 de febrer.

Tot i això, durant 12 dels últims 13 mesos, és a dir, des del febrer del 2022, l'índex d'expectatives ha estat per sota de 80, el nivell que sovint indica una recessió dins del proper any.

Des de The Conference Board han indicat que la data límit en què es va realitzar l'enquesta va ser el 20 de març, "uns deu dies després de les fallides bancàries als Estats Units".

"Si bé els consumidors se senten una mica més segurs sobre el que ve, són una mica menys optimistes sobre la situació actual. La proporció de consumidors que diuen que els llocs de treball són "abundants" va disminuir, mentre que la proporció d'aquells que diuen que les feines 'no són tan abundants' va augmentar", ha explicat Ozyildirim.

El director de l'organisme també ha ressaltat que "els últims resultats revelen que les seves expectatives d'inflació per als propers 12 mesos continuen sent elevades, al 6,3%. Els plans generals de compra d'electrodomèstics es van continuar suavitzant, mentre que les compres d'automòbils van experimentar un lleuger augment".

Els experts de Pantheon Macroeconomics han indicat que els "sorprèn" que l'índex general hagi pujat, malgrat la fallida d'SVB i el posterior caos als mercats.

"És poc probable que les respostes rebudes abans del 10 de març fossin inusualment sòlides, cosa que implica que els que van respondre a l'enquesta del Conference Board esperen que les conseqüències de la recent onada de fallides bancàries siguin de curta durada", han reflexionat.

Així mateix, han afegit que "l'índex d'expectatives ha estat un indicador líder decent del creixement del consum real durant els darrers dos anys, i actualment suggereix que el creixement de la despesa es mantindrà constant els propers mesos. Però gran part de la fortalesa recent a la despesa dels consumidors reflecteix un clima més càlid del que és habitual i no canvia el panorama general d'un debilitament material en la tendència des de l'estiu”.

contador