ep crecenuevoconfianzaconsumidor
EUROPA PRESS

La confiança del consumidor va baixar 1,6 punts el novembre en relació al mes anterior, fins a situar-se als 91,4 punts, i així registra els seus nivells més baixos dels últims dos anys, segons les dades publicades aquest dilluns pel Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS).

Aquest descens de la confiança del consumidor durant el penúltim mes de l'any, que contrasta amb la pujada en 2,4 punts que es va registrar l'octubre, es deu a la pitjor valoració que fan els ciutadans de la situació actual i als seus menors expectatives.

D'aquesta manera, la confiança dels consumidors es manté per sota dels 100 punts, de manera que la percepció dels consumidors es considera negativa, ja que per considerar-la positiva ha d'estar per sobre dels 100 punts.

Dins dels dos indicadors que componen l'índex de la confiança del consumidor, el de situació actual va registrar un retrocés d’1,6 punts, fins als 83,8 punts.

Per la seva banda, l'indicador d'expectatives va disminuir un 1,5 punts el novembre, fins als 99 punts, i va tornar a baixar de la barrera dels 100 punts després d'haver-la superat lleugerament l'octubre.

Dins de l'indicador de situació actual, la valoració dels consumidors sobre l'evolució general de l'economia va baixar 3,2 punts; la del mercat de treball va retrocedir set dècimes, i la percepció sobre la situació de les llars va caure un punt, tot i que aquest segueix sent, segons el CIS, el component amb millor valoració dels tres.

Per la seva banda, el descens de les expectatives dels ciutadans és resultat de l'empitjorament en 3,1 punts de la valoració sobre l'evolució futura de l'economia i de la reculada en 3,6 punts de les expectatives sobre l'ocupació, ja que la valoració sobre la situació futura de les llars va millorar 2,1 punts.

"Igual que ocorre amb l'índex de situació actual, la situació de les llars constitueix a hores d'ara el principal suport de l'índex d'expectatives i el seu component més destacat", subratlla el CIS.

En comparació amb les dades de novembre d'aquest any amb les del mateix mes de 2017, la confiança del consumidor va retrocedir 9,1 punts, després de baixar l'índex de situació actual en 7,5 punts i el d'expectatives, en 10,7 punts.

L'ICC recull mensualment la valoració de l'evolució recent i les expectatives dels consumidors espanyols relacionades amb l'economia familiar i l'ocupació, amb l'objectiu d'anticipar les seves decisions de consum. L'indicador recull valors d'entre 0 i 200, dels quals per sobre de 100 la percepció és positiva i per sota, negativa.

Noticias relacionadas

contador