sentimientoconsumidor

La confiança del consumidor va baixar 11,9 punts el setembre en relació al mes anterior, fins a situar-se als 90,6 punts, la seva pitjor dada en dos anys, segons les dades publicades aquest dimecres pel Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS).

Aquest fort retrocés de la confiança del consumidor durant el novè mes de l'any es deu, sobretot, a la pitjor valoració de la situació actual que fan els ciutadans i, en menor mesura, a la caiguda de les seves expectatives.

D'aquesta manera, la confiança dels consumidors torna a baixar dels 100 punts després de tres mesos consecutius per sobre d'aquesta xifra. La percepció dels consumidors es considera així negativa, ja que per considerar-la positiva ha d'estar per sobre dels 100 punts.

La confiança dels consumidors torna a baixar dels 100 punts després de tres mesos consecutius per sobre d'aquesta xifra

Dins dels dos indicadors que componen l'índex de la confiança del consumidor, el de situació actual va registrar un retrocés de 16,3 punts, fins als 82,9 punts, el nivell més baix des de fa aproximadament dos anys.

Per la seva banda, l'indicador d'expectatives va baixar 7,4 punts el setembre, fins als 98,2 punts, i va baixar així de la barrera dels 100 punts per primera vegada des de la tardor de 2016.

Dins de l'indicador de situació actual, la valoració dels consumidors sobre l'evolució general de l'economia es va enfonsar 22 punts i la del mercat de treball va empitjorar en 20,1 punts. També va caure, encara que de forma més moderada, la percepció sobre la situació de les llars, amb una contracció de 6,9 ​​punts.

Per la seva banda, el retrocés de les expectatives dels ciutadans és resultat de la disminució en 12,7 punts de la valoració sobre l'evolució futura de l'economia, de la caiguda en 7 punts de les expectatives sobre l'ocupació i del descens en 2,5 punts de la valoració sobre la situació futura de les llars.

Em comparació de les dades de setembre d'aquest any amb els del mateix mes de 2017, la confiança del consumidor va retrocedir 12,6 punts, després de baixar l'índex de situació actual en 12,9 punts i el d'expectatives, en 12,4 punts.

L'ICC recull mensualment la valoració de l'evolució recent i les expectatives dels consumidors espanyols relacionades amb l'economia familiar i l'ocupació, amb l'objectiu d'anticipar les seves decisions de consum. L'indicador recull valors d'entre 0 i 200. Es considera que per sobre de 100 la percepció és positiva i per sota, negativa.

Noticias relacionadas

contador