ep alemania
PIXABAY

La confiança dels consumidors alemanys es manté estable de cara al mes de setembre malgrat l'enduriment de la guerra comercial i l'empitjorament de les expectatives econòmiques d'Alemanya, que es troba a la vora de la recessió, segons l'índex elaborat per Gfk, que es manté estable als 9,7 punts.

La desacceleració econòmica mundial, les guerres comercials i les discussions sobre el Brexit pressionen cada vegada més les perspectives econòmiques dels consumidors, encara que de moment la propensió a comprar s'ha mantingut ferm, fins i tot augmentant l'agost, tot i la caiguda de les expectatives d'ingressos, assenyalen els responsables de l'enquesta.

En aquest sentit, les expectatives econòmiques dels consumidors van registrar una forta caiguda de 8,3 punts l'agost, fins a -12 punts, la seva pitjor lectura des de gener de 2013 i 30 punts menys que durant el mateix període de l'any passat. "Els conflictes comercials amb els Estats Units i l'amenaça d'aranzels per a les exportacions alemanyes, així com les perspectives d'un Brexit sense acord suposen que els consumidors estan veient un major risc de recessió a Alemanya", apunten des de Gfk.

Després del creixement dels mesos anteriors, les expectatives d'ingressos dels consumidors van disminuir l'agost

D'aquesta manera, després del creixement registrat durant els mesos anteriors, les expectatives d'ingressos dels consumidors van disminuir l'agost, quan l'indicador corresponent es va situar als 50,1 punts, enfront dels 50,8 del mes anterior, tot i que la dada es manté tot just un punt per sota del seu nivell d'agost de 2018, cosa que "evidencia el seu alt grau d'estabilitat".

"Que l'indicador d'ingressos pugui mantenir aquest alt nivell en el futur dependrà en gran mesura de les condicions del mercat laboral", adverteix la consultora i assenyala que és probable que la situació es torni més difícil en aquelles indústries que depenen en gran mesura de les exportacions, com el sector automotriu i els seus proveïdors, tot i que destaca que encara hi ha una gran demanda de mà d'obra, particularment a la indústria de serveis.

Per la seva banda, després d'haver patit pèrdues significatives durant el mes anterior, la propensió a comprar es va recuperar l'agost, quan l'indicador va augmentar en 2,5 punts, fins als 48,8 punts, xifra que suposa sis punts menys que fa un any, tot i que "aquest nivell encara pot considerar-se altament satisfactori".

"Tant la propensió a comprar com les expectatives d'ingressos estan desafiant l'actual desacceleració econòmica", subratlla Gfk.

Noticias relacionadas

contador