ep archivo   aldi aumento la compra de productos a proveedores nacionales en mas de un 10 en 2022
ALDI - Archivo

Tot i que millora de cara a l'abril per sisè mes consecutiu, la confiança dels consumidors alemanys perd impuls. L'índex GfK augmenta fins a -29,5 punts, xifra que suposa 1,1 punts més que al març. Tot i això, cal recordar que, de febrer a març, l'índex va pujar 3,3 punts.

Això reflecteix que, malgrat la millora de la situació econòmica, els consumidors a Alemanya continuen sent cautelosos. "La pèrdua esperada de poder adquisitiu impedeix una recuperació duradora de la demanda interna", ha assenyalat l'expert en consum de GfK, Rolf Bürkl.

Tot i que els preus de l'energia s'han relaxat una mica des dels màxims històrics, no s'entreveu una recuperació total a curt termini, cosa que porta la companyia a preveure que el consum privat no podrà contribuir aquest any a millorar la situació econòmica del país: "És poc probable que el consum privat faci una contribució positiva al creixement econòmic a Alemanya aquest any".

"La perspectiva d'ingressos s'està beneficiant actualment de preus notablement més baixos de l'energia, especialment de la gasolina i el combustible per a calefacció. Tot i això, la inflació continuarà sent alta aquest any, encara que serà una mica inferior al 6,9% mesurat en 2022, segons les previsions disponibles fins ara", ha afegit Bürkl.

Tot i decebre previsions, el d'abril és el millor resultat obtingut en nou mesos, des de juliol de 2022. situar-se als -24,3, des dels -27,3 el mes passat.

Per la seva banda, l'índex general d'expectatives va tornar a caure fins a 3,7, des de 6, cosa que va aturar un repunt sòlid dels mesos anteriors, i l'índex de disposició a comprar va augmentar lleument, a -17,0, des de -17,3.

"El repunt de l'índex general de confiança del consumidor GfK va continuar al final del primer trimestre, malgrat les turbulències als mercats financers. Això suggereix que les llars continuen enfocades en la caiguda de la inflació i el suport del Govern a les factures de energia com a vents de cua enmig de condicions econòmiques encara difícils en general”, comenten els analistes de Pantheon Macroeconomics.

contador