ep archivo   planta de fabricacion de teknia en alemania
TEKNIA - Archivo

La confiança en leconomia alemanya ha millorat. L'índex de clima empresarial IFO es va situar als 90,2 punts al gener, enfront dels 88,6 punts de desembre, en línia amb allò previst pel consens. Això es deu a unes expectatives "considerablement menys pessimistes" (millora fins als 86,4 des dels 83,2), ha dit l'institut alemany en un comunicat. Tot i això, les empreses es van mostrar una mica menys satisfetes amb la seva situació actual (cau fins a 94,1 des de 94,4).

"La pujada de l'IFO coincideix amb la del PMI, publicat ahir, i es deu íntegrament a l'augment de l'indicador d'expectatives, que es va situar al nivell més alt dels últims 8 mesos", expliquen els economistes de Pantheon.

Al sector manufacturer, l'índex va prosseguir la seva trajectòria ascendent. Les empreses van avaluar la seva situació actual com a millor. Les seves expectatives per als sis mesos vinents també són "notablement millors", recull l'institut. El volum de comandes disminueix, però es manté a un nivell elevat. La producció augmentarà als propers mesos.

Al sector serveis, el clima empresarial va millorar. Els proveïdors de serveis es van mostrar menys pessimistes de cara als propers mesos. Tot i això, la seva activitat actual evoluciona pitjor. Això s'aplica especialment al transport i la logística i a l'hostaleria.

Al comerç, l'índex va augmentar notablement. Les expectatives van millorar especialment. Les empreses continuen valorant la seva situació actual com a lleugerament positiva.

A la construcció, el clima empresarial va millorar lleugerament. Les empreses es van mostrar lleugerament menys pessimistes sobre els propers mesos. Es van mostrar una mica menys satisfetes amb la seva situació actual.

"En conjunt, la publicació d'avui se suma a l'evidència que l'economia alemanya està superant el xoc estanflacionari de la guerra a Ucraïna i ens convenç que s'evitarà, per poc, una recessió tècnica, ja que el PIB probablement es va estancar al quart trimestre", assenyalen des de Pantheon. Tot i això, afegeixen que no és suficient per canviar la seva opinió que el PIB caurà aquest trimestre, ja que el suport de les exportacions netes, la indústria manufacturera i les vendes d'automòbils s'esvaeix. "Creiem que el PIB alemany caurà un 0,4% intertrimestral al primer trimestre", auguren.

contador