• Andalusia va ser la regió que més operacions sobre habitatges va realitzar
  • Catalunya, el menor creixement interanual
ep piso pisos vivienda viviendas casa casas alquiler compra hipoteca 20170310133808
EUROPA PRESS

L'habitatge continua gaudint de bona salut el 2017. L'Institut Nacional d'Estadística (INE) ha presentat les dades de compravenda al mes d'octubre. Les operacions inscrites augmenten un 25,7% respecte al mateix mes de l'any passat.

El nombre de finques transmeses inscrites als registres de la propietat (procedents d'escriptures públiques realitzades anteriorment) al mes d'octubre és de 143.249, xifra que suposa un 12,3% més que al mateix mes de 2016.

L'avanç interanual d'octubre, amb el qual la compravenda d'habitatges encadena sis mesos consecutius d'alces, ha estat gairebé 15 punts superior al de setembre (+11%).

Les transaccions sobre habitatges usats van augmentar un 24,8% a l'octubre en relació amb el mateix mes de 2016, fins a totalitzar-ne 30.285, mentre que la compravenda d'habitatges nous va avançar un 29,8% en taxa interanual, fins a 6.943 transaccions.

El 90,6% dels habitatges transmesos per compravenda al desè mes de l'any van ser habitatges lliures i el 9,4%, protegits. La compravenda d'habitatges lliures es va incrementar un 26,5% a l'octubre en taxa interanual, fins a sumar 33.727 transaccions, mentre que les operacions sobre habitatges protegits van avançar un 19,1%, amb 3.501 transaccions.

En termes mensuals (octubre sobre setembre), la compravenda d'habitatges va baixar un 3,6%, el seu menor descens en aquest mes des del 2014.

CATALUNYA REGISTRA EL MENOR CREIXEMENT INTERANUAL

El passat mes d'octubre el major nombre de compravendes d'habitatges per cada 100.000 habitants es va donar a Balears (135), Comunitat Valenciana (130) i Madrid (122). Al mes del referèndum independentista, a Catalunya es van vendre 99 habitatges per cada 100.000 habitants.

Andalusia va ser la regió que més operacions sobre habitatges va realitzar al desè mes de l'any, amb 7.287 compravendes, seguida de Madrid (6.201) i Catalunya (5.743). Totes les comunitats van incrementar el nombre de compravendes d'habitatges a l'octubre en taxa interanual. El menor repunt va correspondre a Catalunya, amb un avanç del 12,4%, i el major, a Madrid, amb un augment del 50%.

Segons l'Associació de la Banca Espanyola, "aquestes dades mostren l'elevada sensibilitat de les famílies espanyoles cap a l'habitatge en propietat, la principal decisió patrimonial de la seva vida. I per fer-la possible tenim un mercat hipotecari que funciona bé i compleix d'aquesta manera amb el seu principal objectiu".

Per la seva banda, Francisco Iñareta (idealista) creu que "les dades confirmen el nostre major temor davant la incertesa catalana. Al mes del referèndum català, les dades mostren que el mercat immobiliari d'aquesta comunitat s'ha alentit de forma considerable el seu volum d'operacions. De moment aquesta tensió no s'ha traslladat al mercat nacional, que segueix creixent en percentatges de dos dígits. Els mercats de Madrid i Catalunya han tingut comportaments divergents: mentre a Madrid les operacions suposen un 50% més que fa un any, a Catalunya només han crescut un 12,4%, el menor registrat per una comunitat".

Segons Beatriz Toribio, directora d'Estudis de Fotocasa, "el sector immobiliari viu un dels seus millors moments després del fort ajust que ha viscut. Les perspectives són molt bones a mitjà termini, ja que el creixement és sostenible i s'està consolidant, encara que a diferents ritmes segons les zones", assegura.

Noticias relacionadas

contador