• El Gobierno en funciones no tiene la potestad de nombrar nuevos cargos en la institución ni de renonar a los actuales
  • Este hecho podría dejar 'descabezado' al regulador español
  • Los mandatos de la presidenta, Elvira Rodríguez, y de la vicepresidenta, Lourdes Centeno, acaban el 6 de octubre
cnmv-1024x681

La Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) necessita un Govern format com més aviat millor, si no vol veure 'escapçada' de consellers. La Llei del Mercat de Valors obliga el regulador al cessament automàtic d'aquests consellers de la CNMV quan acaben els seus mandats. Això, unit al fet que el Govern en funcions no té la potestat de nomenar nous càrrecs a la institució, podria deixar "en estat de coma" la CNMV.

Per tant, si els polítics espanyols no arriben a un acord per poder investir un president del Govern al mes d'agost, la CNMV es podria trobar, a la tornada de les vacances, sense el quòrum necessari per poder adoptar les decisions i acords que realitza dia rere dia el regulador espanyol sobre les societats cotitzades en els mercats del país, assegura El Confidencial.

ELVIRA RODRÍGUEZ ACABA A L'OCTUBRE

La situació s'agreuja pel fet que tant la presidenta, Elvira Rodríguez, com la vicepresidenta, Lourdes Centeno, acaben els seus mandats el proper 6 d'octubre una vegada acabin els seus quatre anys de mandat per als quals van ser nomenades l'any 2012. Aquestes dues importants absències provocaria un gran cisma, ja que la comissió executiva de la CNMV, vital en l'organigrama i les decisions que pren el regulador, no tindria la presència suficient per poder donar llum verda a cap acord, ja que tan sols estaria compost per dos vocals, Beatriz Viana i Juan Manuel Santos-Suárez.

Els experts veuen, per tant, que s’aproxima un "estat de coma" a la institució després de l’estiu. Amb la sortida de Rodríguez i Centeno, el consell d'administració de la CNMV es trobaria també sense els seus representants més importants, en els quals es troben delegats gran part dels procediments de gestió dels mercats.

Per tant, la borsa d'Espanya podria entrar en una mena de 'paràlisi executiva' i no es podrien dur a terme qüestions elementals que afecten les societats cotitzades espanyoles i institucions d'inversió col·lectiva a la tornada de l'estiu, un moment fonamental per als mercats pel fet que les empreses solen reservar operacions per als mesos previs al tancament de l'exercici.

contador