• L'índex RTS avança 27 punts amb una pujada del 2%
  • Les pujades estan subjectes al futur geopolític del país, la seva major font de risc
  • L'administració de Putin assegura que aquesta mesura podia impulsar el creixement econòmic fins a un 0,3%
kremlin

L'agència de qualificació Standard & Poor's (S&P) va augmentar la seva nota sobre el deute sobirà russa gràcies a la seva "prudent" política fiscal i l'augment de les previsions d'inversió, tot i les pressions de les sancions internacionals al seu comerç. Tot i això, S&P va alertar dels encara existents problemes estructurals del sistema rus i de la probabilitat d'un entorn canviant davant de decisions i relacions de caràcter geopolític amb la resta de països. En concret, la valoració de Rússia va créixer de "BBB-" a "BBB".

Aquesta decisió es porta a terme després de més d'una dècada de baixades, mantenint fins i tot durant els últims tres exercicis el deute sobirà en el valor del "bo escombraries". La decisió no ha trigat a provocar guanys al parquet de Moscou, amb una pujada del gairebé 2% per a l'índex RTS.

El ministre de desenvolupament econòmic, Maxim Oreshkin, es mostrava satisfet després d'aquest anunci, en el que considera un "reajustament tardà als èxits de l'economia russa". Al seu torn, el director del Fons Rus d'Inversió Directa (RDIF), Kirill Dmitriev, assegurava que aquesta decisió mostrava un canvi d'actitud de la inversió estrangera davant Rússia, generant així un impacte directe en el desenvolupament de la seva economia. "Creiem que aquesta decisió podria accelerar el creixement econòmic de Rússia en un 0,2-0,3% durant els pròxims mesos", afegia Dmitriev.

"Creiem que aquesta decisió podria accelerar el creixement econòmic de Rússia en un 0,2-0,3% durant els pròxims mesos", Kirill Dmitriev

S&P va reconèixer la tasca del govern rus ja que "tot i les pròximes eleccions presidencials, va reforçar la recol·lecció d'impostos no petroliers i va utilitzar els seus guanys petroliers suplementàris per comprar moneda estrangera i reforçar el seu pressupost", davant l'abstenció nord-americana d'imposar noves sancions financeres o endurir les ja existents.

Aquest fet podria variar en funció de l'actitud del govern rus davant la resta de països, amb un gran impacte de la futura política exterior del Kremlin. "El calendari de sancions addicionals dependrà dels gestos de Rússia en termes de política exterior, així com de debats interns dels Estats Units, dos factors molt difícils de preveure", recull l'informe.

Per la seva banda Fitch va reafirmar la seva nota de "BBB-" però amb perspectiva positiva, fet que podria millorar la qualificació abans de març. De nou, els motius exposats a la nota de premsa de la corporació nord-americana va ser "una prudent estratègia pressupostària" reflectida en una baixada del dèficit fiscal fins a l’1,5% del producte interior brut (PIB) durant el passat exercici.

contador