ep placa con el logo del ico instituto del credito oficial en una de las puertas de acceso de la
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

Les entitats financeres han superat ja el mig milió d'operacions avalades per l'Institut Oficial de Crèdit (ICO) a empreses, pimes i autònoms, que sumen un finançament al teixit productiu de 63.144 milions d'euros. Del total injectat, 48.224 milions d'euros han estat garantits per l'Estat, segons les últimes dades disponibles referides fins a 31 de maig, facilitades pel Ministeri d'Assumptes Econòmics.

En concret, s'han signat 500.035 operacions, el 98% del total amb autònoms i pimes, un col·lectiu al qual se li dóna una cobertura del 80% del crèdit. D'aquesta manera, el finançament que els ha arribat fins al moment ha estat de 44.148 milions d'euros i els avals ascendeixen a 35.268 milions d'euros.

Per a la resta d'empreses s'han registrat 8.976 operacions i un finançament total de 18.995 milions d'euros. En aquest cas, els avals són del 70% per a nous préstecs i del 60% per a les renovacions, per la qual cosa l'import garantit es situa en 12.955 milions d'euros.

Aquests avals s'emmarquen en la línia de crèdit disposada pel Govern de fins a 100.000 milions d'euros destinada a pal·liar els efectes de les mesures aprovades per a frenar l'avanç del coronavirus en el teixit productiu i que han suposat un fre de l'activitat econòmica.

Les línies d'avals són gestionades per l'entitat pública, en col·laboració amb els bancs, els quals assumeixen el cost de la garantia, que se situa en un rang d'entre 20 i 120 punts bàsics. L'únic requisit per accedir a aquesta garantia és que els sol·licitants no estiguessin en situació de morositat a 31 de desembre de 2019 o en procediment concursal a 17 de març de 2020.

Quan encara queda per desbloquejar un últim tram per completar la línia prevista, la ministra d'Hisenda i portaveu de l'Executiu, María Jesús Montero, va obrir la porta recentment a ampliar la liquiditat. "Si fa falta més liquiditat per a les empreses i el sector productiu, evidentment el Govern possibilitarà els mecanismes de liquiditat que permetin sobreviure al nostre sector productiu i tenir el vigor amb el qual comencem aquest any 2020", va assenyalar Montero.

Noticias relacionadas

contador