• La partida de turisme i viatges va aconseguir un superàvit de 17.000 milions d'euros
ep puertobilbao exportaciones comercio exterior
PUERTO DE BILBAO

La balança per compte corrent d'Espanya va registrar un superàvit de 3.600 milions d'euros fins al juny. Això implica que el saldo positiu que recull els ingressos i pagaments a l'exterior per intercanvi de mercaderies, serveis, rendes i transferències, pateix un descens del 37,9% respecte al superàvit de 5.800 milions d'euros de la primera meitat de l'any anterior.

Així ho mostren les dades del Banc d'Espanya publicades aquest dijous, que revelen que la caiguda del saldo positiu es deu principalment a la caiguda del superàvit en l'intercanvi de béns i serveis amb l'exterior, ja que el dèficit de la balança de rendes va disminuir durant el primer semestre.

D'aquesta manera, la balança de béns i serveis va registrar un superàvit d’11.100 milions d'euros fins al juny, davant els 14.500 milions d'euros del mateix període de 2016. Dins dels serveis, la partida de turisme i viatges va aconseguir un superàvit de 17.000 milions d'euros, superior al d'un any abans (15.500 milions).

Mentrestant, la balança de rendes primària (rendes de treball, de la inversió, impostos sobre producció i la importació i subvencions) i secundària (transferències personals, impostos corrents, cotitzacions i prestacions socials, entre d'altres) va registrar un dèficit de 7.500 milions d'euros, en contrast amb el saldo negatiu de 8.800 milions d'euros dels sis primers mesos de l'any passat.

El saldo del compte de capital va mostrar fins al juny un superàvit de 1.000 milions d'euros, superior als 600 milions obtinguts durant els sis primers mesos de l'any passat. Així, el saldo agregat dels comptes corrent i de capital, que determina la capacitat o necessitat de finançament de l'economia, va ser positiu fins al juny i es va situar als 4.600 milions d'euros, un 26,9% per sota dels 6.300 milions dels sis primers mesos d'un any abans.

En termes acumulats, l'economia espanyola va registrar durant els últims dotze mesos una capacitat de finançament per import de 21.500 milions d'euros, per sota dels 23.300 milions acumulats al conjunt de l'any anterior.

SUPERÀVIT DE 1.400 MILIONS AL JUNY

Atenent únicament a les dades de juny, la balança per compte corrent va registrar durant el sisè mes de l'any un superàvit de 1.400 milions d'euros, per sota dels 1.600 milions obtinguts al mateix mes de l'any anterior.

El saldo net del compte financer excloent-ne el Banc d'Espanya es va situar als 37.900 milions fins al juny, inferior als 43.000 milions del mateix període de l'any passat. La principal aportació a aquest saldo va ser la de la inversió de cartera, que va presentar un saldo positiu de 24.900 milions, així com una altra inversió, que va llançar un superàvit de 15.700 milions.

Per la seva banda, l'aportació de la inversió directa i de derivats financers va llançar un dèficit de 1.600 milions en el primer cas i un altre de 1.100 milions en el segon. El compte financer del Banc d'Espanya enfront de l'exterior va registrar un saldo net negatiu de 37.300 milions, menor que els 41.800 milions del mateix període de l'any passat. Al juny, el compte financer, excepte el Banc d'Espanya, va treure un dèficit de 2.900 milions, cosa que contrasta amb el saldo negatiu de 500 milions del mateix mes de l'any passat.

Noticias relacionadas

contador