• Preveu menys préstecs i menor reducció d'actius improductius
  • Les eleccions confirmen la fractura existent dins de la població catalana
carles puigdemont mariano rajoy portada

La incertesa política catalana podria afectar a l'economia espanyola i a l'activitat del sector bancari, segons comenten els experts JPMorgan Cazenove.

  • 4,95€
  • -3,24%

"Les eleccions catalanes van donar com resultat una gran divisió entre el suport a la independència i el seu rebuig, la qual cosa confirma la fractura existent dins de la població catalana", afirmen aquests experts. "Creiem que encara hi ha poca visibilitat en el front polític", afegeixen.

Sobre l'impacte en el sector bancari, assenyalen que les inversions a Catalunya s'estan retardant, la qual cosa "potencialment implica un creixement del volum de préstecs més lent i una desacceleració en les disposicions d'actius improductius (NPA)".

El ministre d'Economia, Luis de Guindos, ha xifrat en 1.000 milions d'euros el cost de la crisi catalana durant el quart trimestre de 2017. La xifra respon a la desacceleració de quatre o cinc dècimes del creixement del PIB català (del 0,9 % al 0,4%) en el quart trimestre, que ha estat valorat en 200.000 milions d'euros.

En la mateixa línia, el president del Govern, Mariano Rajoy, ha comentat que la incertesa política és el principal fre per al creixement de l'economia espanyola en 2018, en referència a la situació que viu Catalunya després del resultat electoral.

Per la seva banda, el Centre de Predicció Econòmica (Ceprede), ha estimat que la incertesa per la crisi independentista a Catalunya tindrà un impacte negatiu en el Producte Interior Brut (PIB) espanyol d'entre un 0,5% i un 1%.

Entre el 2 d'octubre i el 29 de desembre, 3.208 empreses van canviar la seva seu social des de Catalunya a altres regions d'Espanya. En l'últim dia laboral de 2017 es van registrar 20 trasllats, quatre més que el dia anterior, segons dades del Col·legi de Registradors Mercantils d'Espanya.

Noticias relacionadas

contador