• Per JP Morgan, la victòria de Susana Díaz garanteix la continuïtat del govern actual
Susana Díaz - Pedro Sánchez

Els dos principals bancs d'inversió dels EUA, JP Morgan i Bank of America Merrill Lynch, es mostren d'acord en què la victòria de Pedro Sánchez a les primàries del PSOE posaria en perill l'economia d'Espanya. En sendes notes per a clients, ambdues entitats contraposen el rupturisme de l'exsecretari general del PSOE amb el Govern actual amb l'estabilitat que representa la presidenta de la Junta d'Andalusia, Susana Díaz, que garanteix la continuïtat per a Mariano Rajoy, segons JP Morgan.

Per Bank of America, la qüestió dels pressupostos és fonamental ja que la victòria de Sánchez amenaça les opcions del PP de tirar endavant els comptes de l'Estat. Opinen els analistes del banc més gran dels EUA, segons recull 'El Mundo', que l'exsecretari general dels socialistes "probablement no estaria disposat a col·laborar amb l'actual Govern i es faria molt complicat que es poguessin aprovar els pressupostos de 2018". Aquesta situació, sumada al fet que els pressupostos de 2017 encara no han estat aprovats podria desencadenar en "la convocatòria d'eleccions anticipades", assenyalen.


Per JP Morgan, la victòria de Susana Díaz garanteix la continuïtat del Govern actual

En el context d'una victòria de Sánchez, aquests experts recorden que seria possible una aliança amb Podem i, a més, remarquen que el candidat "no ha rebutjat de manera contundent" un possible referèndum a Catalunya.

JP Morgan, per la seva banda, també creu que l'elecció de Sánchez podria desembocar en un escenari d'eleccions anticipades. En canvi, la victòria de Susana Díaz "garanteix la continuïtat del Govern actual".

CREIXEMENT I DÈFICIT

La campanya de les primàries del partit, que es votaran el 21 de maig, ha arrencat amb un distància molt ajustada entre els dos favorits. La cursa pels avals, que Susana Díaz va guanyar amb una diferència de tot just 6.000 militants que li van prestar el seu suport davant del seu principal rival, Pedro Sánchez, va deixar clar com n’és d’incert el resultat de les eleccions a la Secretaria General del PSOE.

En aquest context, els dos bancs posen en quarantena la capacitat del país per complir amb les projeccions de creixement i de reducció del dèficit que atorguen a Espanya. En concret, a l'escenari que Sánchez fos elegit nou secretari general dels socialistes, l'economia espanyola es frenarà a la segona meitat de l'any i farà perillar la previsió de creixement que JP Morgan augura, concretament del 2,25% de juny a desembre, "bàsicament per les mesures de consolidació fiscal". A més, també està en risc, segons el gegant de Wall Street, el compliment de l'objectiu de dèficit al 3,1% per a 2017 (des del 4,6%), i el de 2018, de l'2,2% del PIB.

DÍAZ, AL CAPDAVANT

A la presentació d'avals, la primera de les conteses entre els candidats a liderar el PSOE, Susana Díaz es va proclamar vencedora en lliurar 60.231 signatures que suposen un terç de la militància. Davant seu, però seguit molt de prop, es va situar Pedro Sánchez, amb 53.692 avals, només 6.000 menys. Més distanciat es troba Patxi López, amb 10.866.

La campanya de les eleccions a la Secretaria General dels socialistes ha arrencat en un clima de gran tensió i crispació, especialment entre els dos favorits. El punt àlgid arribarà el dilluns, 15 de maig, amb el debat a tres bandes que celebraran els candidats. L’obrirà Díaz, tindrà tres blocs temàtics -polític, socioeconòmic i model de partit-, i l'última paraula, el 'minut d'or', correspon a Sánchez. L'ordre d'intervenció dels candidats ha estat designada per sorteig.

contador