• El projecte iranià està fent els primers passos
  • Les ofertes i negociacions sobre el petro depassen els 1.000 milions de dòlars després de dos dies d'operacions
cbcriptodivisas

La iniciativa del Govern de Nicolás Maduro a Veneçuela de llançar la seva pròpia moneda digital per desafiar els bloquejos i embargaments internacionals, ha suscitat l'interès de Turquia i Iran, les autoritats dels quals s'han embarcat en sengles projectes per desenvolupar divises digitals sobiranes.

Dimecres passat, només un dia després que el petro iniciés la seva prevenda, el Banc Central de l'Iran va fer públic un comunicat en el qual suggereix que està desenvolupant una moneda digital que seria administrada pel govern estatal. Així ho va anunciar el ministre iranià de Tecnologia de la Informació i les Comunicacions, MJ Azari Jahromi, a través del seu compte de Twitter, després de mantenir una reunió amb la junta directiva del supervisor monetari.

A l'apunt publicat a la xarxa social, Azari va explicar el contingut d'aquesta trobada durant la qual es van debatre les "monedes digitals basades en la tecnologia blockchain", i ha afegit que es va decidir "implementar la primera moneda digital del país utilitzant la capacitat de l’elit iranià".

Aquest projecte, que encara està en les seves fases inicials serà l'últim en unir-se a bancs centrals de Singapur, la Xina i el Regne Unit que estan treballant en projectes similars.

EL TURKCOIN TAMBÉ PREN FORMA

En aquesta onada de monedes digitals sobiranes també hi ha el projecte del govern turc, que està treballant per llançar el turkcoin. Segons un informe d'Al-Monitor, Ahmet Kenan Tanrikulu, vicepresident del Partit del Moviment Nacionalista de Turquia i exministre d'Indústria del país, s'han establert les bases per al llançament d'una moneda digital sobirana.

Tot i que els detalls tècnics d'aquest projecte no estan clars, el turkcoin baralla 'tokenitzar' els actius governamentals, que estan recolzats per valors, una iniciativa que comporta menys riscos que les divises virtuals existents.

Segons l'esmentat informe, es contempla entre aquests actius grans companyies públiques com Turkish Airlines, la Borsa d'Istanbul i Turk Telekom.

1.000 MILIONS DE DÒLARS EN EL PETRO

La bona acollida del petro, sens dubte està animant altres governs a seguir els passos de Maduro. Segons declaracions del president veneçolà, les negociacions i ofertes de compra de la moneda digital veneçolana petro van superar els 1.000 milions de dòlars després de dos dies d'operacions.

En un vídeo publicat a Facebook, Maduro detalla que "s'han observat 292.000 ofertes amb intenció de compra del petro, de les quals el 36% són en dòlars, el 15% en euros, el 18% en ethereum i el 31% en bitcoins".

La setmana passada, el president veneçolà va signar l'anomenat 'llibre blanc' del petro, en què s'estableixen les característiques i el funcionament de la nova moneda digital veneçolana.

D'acord amb aquest 'llibre blanc', al febrer es vendrien un 38,4% de tots els petros que entraran en circulació, l'equivalent a 2.300 milions de dòlars, i un mes després, el 44%, uns 2.700 milions de dòlars. La resta quedaria en mans del Govern i el seu grup d'assessors, VIBE.

Maduro ha definit el petro com "un actiu digital sobirà recolzat per actius petroliers" que "es podrà transferir de forma segura i directa per evitar bloquejos i embargaments" i "servirà com a plataforma per al creixement d'un sistema financer més just i favorable per al desenvolupament nacional".

Noticias relacionadas

contador