• La Fed baixarà els tipus dues vegades en 2020, "i després es pararà"
ep el presidente del gobierno en funciones pedro sanchez voto en la consulta a la militancia del
Jesús Hellín - Europa Press

Menor creixement, però sense recessió. Aquesta és la conclusió a què arriba Steven Trypsteen, l'economista d'ING per a Espanya i Portugal. Segons l'expert, que ha estat avui a Madrid, Espanya creixerà un 1,4% el 2020 i un 1,5% el 2021, el doble que la zona euro.

El PIB del conjunt de l'Eurozona augmentarà en un 0,7% el 2020 i en un 1% el 2021, segons el banc d'origen holandès. D'acord amb la previsió de Trypsteen, l'indicador monetari de l'euro s'estabilitzarà durant els propers dos anys i "el mercat europeu de renda variable anticipa bones notícies".

Respecte a Espanya, la seva velocitat de creuer seguirà sent més gran que la dels seus socis comunitaris per un temps més, encara que a ING li preocupa dues dades en gran manera. La confiança del consumidor s'ha desplomat des d'aquest estiu i està al seu nivell més baix des de finals de 2014, i la desocupació, encara que s'ha reduït per sota del 15%, des del 26% el 2013, encara segueix lluny dels nivells del 8%-9% precrisi.

ING estima que el nou BCE de Christine Lagarde no portarà a terme cap moviment en els tipus d'interès oficials a curt termini el 2020 i que la facilitat de dipòsit continuarà en negatiu, almenys, fins al 2021. Preguntat pels dipòsits minoristes, el seu economista per a Espanya i Portugal considera que "és molt difícil que els consumidors arribin a pagar pels dipòsits", una cosa que no obstant això sí que veu probable que s'estengui entre les empreses i els inversors institucionals. De fet, "ja ho estan fent" en gran part d'Europa.

Pel que fa als bons europeus, "el seu rendiment podria augmentar marginalment al llarg dels propers anys, però el nivell està limitat a mantenir-se estructuralment baix", segons Trypsteen.

LA FED: DUES BAIXADES DE TIPUS EL 2020, DESPRÉS, PARARÀ

L'economia mundial continua refredant-se, però ING espera que, el 2020, encara es registri un altre any de creixement positiu. Encara que és conscient que hi ha alguns signes de "tocar fons".

Als Estats Units, el sector manufacturer s'està contraient, però l'economista recorda que només pesa un 10% sobre el total de l'economia nord-americana. El sector serveis als EUA segueix tirant del carro i "el mercat laboral, tot i que la creació neta de llocs de treball s'està desaccelerant, continua suportant l'economia". Segons Trypsteen, la Fed de Jerome Powell farà dues baixades de tipus l'any que ve, una al primer trimestre i una altra al segon, "i després es pararà".

Si mirem enrere a l'anteriors crisi, la Fed va tenir un marge de baixada de tipus de fins a cinc punts percentuals, però en sobrevenir una recessió durant els propers anys, aquest marge tan brusc no seria realista, ja que els tipus nord-americans ja estan avui per sota del 2%. "Si fos necessari, la Fed podria arribar a imposar tipus negatius, però mai arribar al nivell del -2%", tranquil·litza l'economista d'ING.

contador