france l inflation harmonisee confirmee a 5 8 sur un an en mai

No hi ha qui pari la inflació de la zona euro, que al maig va tornar a superar tots els nivells i es va situar al 8,1%, segons les dades confirmades per Eurostat, l'oficina comunitària d'estadística. La taxa, que representa l'encariment més gran dels preus de tota la sèrie històrica, és, a més, quatre vegades més que la pujada del 2% registrada al mateix mes de l'any passat.

A tota la Unió Europea (UE), l'índex de preus de consum (IPC) va ser del 8,8% al maig del 2022, enfront del 8,1% del mes d'abril. Un any abans, la taxa era 2,3%.

Per països, les taxes anuals més baixes es van registrar a França, Malta (els dos 5,8%) i Finlàndia (7,1%), mentre que la taxa anual més alta es va registrar a Estònia (20,1%), Lituània (18,5%) i Letònia (16,8%). Comparat amb abril, la inflació va caure en un Estat membre i en va augmentar el 26.

Quant als components, la contribució més gran a la taxa d'inflació interanual de la zona euro va provenir de l'energia (+3,87 punts percentuals), amb una pujada interanual del 39,1%. Per darrere es col·loquen l'alimentació, l'alcohol i el tabac (+1,59 punts), els serveis (+1,46 punts) i els béns industrials no energètics (+1,13 punts).

Per part seva, la taxa d'inflació subjacent de l'eurozona va assolir un màxim històric del 3,8% al maig.

El Banc Central Europeu (BCE), a les seves projeccions macroeconòmiques del juny, ha revisat significativament a l'alça la seva projecció d'inflació. Ara, espera que sigui del 6,8% el 2022, taxa que suposa un increment d'1,7 punts percentuals respecte a la projecció base del març.

Noticias relacionadas

contador