ep pablo iglesias recibe al colectivo de taxistas en la puerta de los leones del congreso
EUROPA PRESS - Archivo

El vicepresident segon, Pablo Iglesias, ha augurat aquest dimarts que hi haurà "molt aviat" un esborrany de Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) i també "mesures de justícia social" orientades a articular una càrrega fiscal més gran a les rendes altes.

A més, s'ha mostrat confiat a tirar endavant els comptes públics amb el bloc que va donar suport a la moció de censura a l'expresident Rajoy.

En declaracions a TVE recollides per Europa Press, ha avançat que les negociacions entre la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, i el secretari d'Estat de Drets Socials, Nacho Álvarez, han fet "avanços molt interessants" i que "aviat hi haurà bones notícies".

"Estem en el grup que es va dissenyar per part del govern per a l'elaboració dels comptes públics, i tenim ja un full de ruta previst per poder anar parlant amb tots els grups polítics que no s'autoexcloguin, inclòs el PP", ha assenyalat Montero al Congrés de Ministres.

"Si tot va com es preveu, estaríem en condicions a la fi d'aquest mes de presentar la senda de dèficit i, si s'aprova, a l'octubre portar el projecte de PGE al Congrés per a la seva tramitació parlamentària. L'aprovació seria cap a finals de desembre, principis de gener", ha avançat la ministra d'Hisenda.

L'acord programàtic subscrit entre el PSOE i Unidas Podemos al desembre contemplava un increment a l'1% del tipus de l'Impost de Patrimoni a les fortunes de més de 10 milions d'euros, així com l'establiment d'un tipus mínim del 15% en Societats per a les grans empreses i del 18% per a la banca i les petrolieres.

Per a les rendes altes projectava una pujada de 2 punts de l'IRPF per a rendes superiors a 130.000 euros anuals i de 4 punts per a les de més de 300.000 euros, si bé aquests possibles canvis estan sent debatuts, per la qual cosa podrien sofrir modificacions o fins i tot la seva postergació.

A més de l'alça en Patrimoni, Societats i IRPF, l'acord programàtic recollia mesures com un gravamen del 5% dels dividends a empreses, la creació de les taxes 'Tobin' i 'Google' (ja en tramitació), l'equiparació del dièsel amb la gasolina o una nova llei de lluita contra el frau, entre altres.

BAIXADA DE SOCIETATS A LES PIMES

Un altre dels punts que estan debatent PSOE i Unides Podem per a la seva possible inclusió en els Pressupostos és la baixada de l'Impost de Societats a les petites i mitjanes empreses (pimes), segons han confirmat a Europa Press fonts de la negociació.

La mesura, que es recollia ja també en el fallit projecte pressupostari de 2019 i figurava igualment a l'acord programàtic de PSOE i Unides Podem de desembre, fixava que les companyies amb una facturació inferior a un milió d'euros passessin a tributar d'un tipus de gravamen del 25% al 23%. A més, s'estarien estudiant també possibles mesures per al col·lectiu d'autònoms.

Per part seva, el president del Govern, Pedro Sánchez, va ajornar aquest dissabte la reforma fiscal integral prevista en considerar que "no és el moment" d'implementar-la.

La portaveu del Govern i ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, va confirmar dimarts passat que el projecte de PGE inclourà "ajustos" en algunes figures fiscals, més enllà de la creació de les taxes 'Google' i 'Tobin' ja en tramitació parlamentària, que permetran obtenir una recaptació "suficient" per a l'Estat de benestar que es marca l'Executiu.

No obstant això, va precisar que es posposaran alguns dels canvis amb alces impositives recollits a l'acord programàtic, així com la reforma fiscal "en profunditat quan el moment econòmic acompanyi".

CIUTADANS

Quan estigui llest l'esborrany, Iglesias ha detallat que s'iniciarà el diàleg amb les forces polítiques, prioritzant els partits que van donar suport a la investidura, passant després als que es van abstenir i, finalment lloc, als que van votar-hi en contra.

Iglesias ha desgranat que és clar que existeixen "dos blocs" a l'hemicicle del Congrés, el progressista i el conformat per la dreta i la ultradreta. Per tant, ha assegurat que no cal excloure a ningú del diàleg, però sense generar "expectatives absurdes", en referència a la possibilitat d'incloure Ciutadans en un acord de pressupostos.

El vicepresident ha confiat també a tenir els Pressupostos "dintre del termini i en la forma escaient" per evitar prorrogar els comptes públics dissenyats per l'exministre Cristóbal Montoro i té "raons per a l'optimisme", en apreciar que les forces "progressistes" que van donar suport a la investidura han "mostrat clarament la seva disponibilitat per a negociar els Pressupostos".

"Ningú no dóna res de franc en política i cal negociar, però crec que aconseguirem les dues coses: tenir els Pressupostos dintre del termini i en la forma escaient i amb la majoria de la investidura", ha desgranat.

Noticias relacionadas

contador