ep viktor orban primer ministro de hungria
ZUCCHI/EUC / ZUMA PRESS / CONTACTOPHOTO - Archivo

Els primers ministres d'Hongria i Polònia, Viktor Orbán i Mateusz Morawiecki, respectivament, van escenificar aquest dijous durant una cimera bilateral la seva determinació per vetar el pròxim pressupost de la Unió Europea i el fons de recuperació de 750.000 milions d'euros si la resta de socis no cedeixen i retiren la condicionalitat de les ajudes al respecte a l'estat de dret.

"El nostre objectiu és evitar un mecanisme que no reforçarà sinó minarà l'estat de dret a la Unió Europea en rebaixar-lo a un instrument polític", diu la declaració conjunta publicada per aquests dos països després d'una cimera bilateral i recollida per Europa Press.

Els dos mandataris es van reunir aquest mateix dijous per escenificar la seva aliança contra l'acord que sustentarà el pressupost europeu i que, asseguren, planteja problemes des del punt de vista legal, perquè ignora altres instruments que ja existeixen en els tractats de la UE per actuar en matèria d'estat de dret, com els articles 2 i 7.

A aquest argument ja va respondre la vigília la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, en un debat davant del ple de Parlament europeu durant el qual va defensar l'acord que hi ha sobre la taula perquè va ser avalat pels líders de la UE el passat juliol i va reptar a Budapest i Varsòvia portar l'assumpte al Tribunal de Justícia de la UE en lloc de bloquejar-lo en la seva tramitació.

L'Eurocambra, per la seva banda, també es manté ferm de la banda del que s'ha acordat i fa una setmana que va emplaçar els Vint-i-set a completar l'adopció del paquet econòmic per poder iniciar la seva ratificació "tan aviat com sigui possible".

"Els líders del Parlament europeu lamenten profundament el retard i recorden que l'acord assolit està tancat i en cap cas pot ser reobert. No farem més concessions per part nostra", van resoldre amb un comunicat els caps dels grups parlamentaris durant la Conferència de Presidents de dijous passat.

Malgrat això, Orbán i Morawiecki sostenen que la situació de bloqueig no és la seva responsabilitat sinó "dels que estableixen un vincle" entre el pressupost europeu per als propers set anys i el respecte de l'estat de dret, perquè, insisteixen, des de l'inici de les negociacions van avisar que no acceptarien tal condicionalitat.

A més, argumenten que, després de les negociacions entre els governs europeus i l'Eurocambra per tancar el paquet amb el marc financer plurianual i el fons de 750.000 milions d'euros, "no està en conformitat" amb el que els caps d'estat i de govern de la Unió Europea van tancar el passat mes de juliol.

El paquet econòmic que van tancar durant les negociacions els 27 i l'Eurocambra inclou el Marc Financer Plurianual (MFP) per al període 2021-2025, el pacte per establir un mecanisme que vinculi fons europeus i estat de dret i la normativa que necessita la Comissió Europea per poder emetre el deute amb el qual finançaria el pla anticrisi.

Hongria i Polònia rebutgen plenament el sistema pel qual la UE podria suspendre el pagament d'ajudes europees a aquells països que han violat els principis de l'estat de dret, però no poden bloquejar-la perquè l'adopció d'aquesta norma depèn de la majoria qualificada.

No obstant això, conscients d'aquesta situació han optat per usar el seu poder de veto per posar en perill els altres dos pilars, ja que necessiten la unanimitat de tots els estats membres per tirar endavant.

contador