ep maria jesus montero ministrahacienda 20180917170315
CONGRESO

La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha avançat aquest divendres que el projecte de llei de lluita contra el frau, que aquest divendres ha aprovat el Consell de Ministres, preveu una bateria de mesures de lluita contra el frau fiscal, entre les quals es troba un major control tributari de les monedes digitals i l'activitat del joc.

Al final de la reunió del Consell de Ministres, Montero va indicar que Hisenda millorarà la informació que té sobre les monedes digitals mitjançant una nova obligació fiscal per identificar els titulars i els beneficiaris d'aquests mitjans de pagament, així com els saldos corresponents.

Així mateix, s'obligarà els que realitzen operacions amb aquestes monedes virtuals que informin sobre aquesta operativa i els que tinguin aquest tipus de monedes a l'exterior també han d'informar-ne a la declaració de béns de l'estranger.

El pla antifrau, que permetrà recaptar 850 milions d'euros, també contempla la prohibició dels anomenats 'programari de doble ús', que permeten manipular la comptabilitat de les empreses. Per a això, es prohibirà la producció, tinença i comercialització d'aquests programes informàtics, de manera que el fabricant o comercialitzador podrà ser sancionat amb una multa de fins a 150.000 euros per cada exercici en què hagi distribuït aquests programes.

El projecte de llei de lluita contra el frau també prohibeix les amnisties fiscals per, segons Montero, evitar una situació tan "vergonyosa i injusta" com l'amnistia aprovada pel Govern del PP el 2012. "És un greuge per a tots els contribuents complidors i suposa una derrota per a la consolidació de l'estat de benestar", ha subratllat.

Així mateix, s'amplia el concepte de paradís fiscal per incorporar a la llista no només amb aquells territoris de baixa o nul·la tributació, sinó també aquells estats que no facilitin l'intercanvi d'informació i la col·laboració amb altres països, o que es caracteritzin per la seva opacitat o manca de transparència.

A la llista de morosos amb Hisenda s'inclouran també els responsables solidaris i es redueix el llindar per aparèixer en aquesta llista fins als 600.000 euros des del milió actual, alhora que es limita a 1.000 euros el pagament en efectiu entre professionals des dels 2.500 euros actuals.

La transposició de la directiva europea antielusió per assegurar que les multinacionals tributin als països on tenen activitat i generen valor o el reforç del control de l'activitat del joc, especialment en el cas de les apostes esportives, són altres de les mesures incloses al pla antifrau. Així, Montero va anunciar que s'elaborarà una "llista negra" amb les pàgines web d'apostes no autoritzades.

També es crearà a l'Agència Tributària una unitat de control de grans patrimonis amb la incorporació de 200 nous funcionaris per estrènyer el control de les grans fortunes.

Noticias relacionadas

contador