ep archivo   facturas de la luz 20221009115804
Alberto Ortega - Europa Press - Archivo

La factura del gas no deixa d'encarir-se i durant el gener molts consumidors han vist com el primer rebut de l'any s'ha disparat fins a un 500%. Enfront d'aquesta situació, cada vegada són més els usuaris que opten per passar-se a la nova tarifa regulada del gas, anomenada TUR (Tarifa d'Últim Recurs).

La guerra d'Ucraïna ha suposat que els preus de l'energia experimentin una pujada brusca i els consumidors han notat aquest increment en les factures. A això, cal sumar-hi que la gran majoria de les llars espanyoles són al mercat lliure i les comercialitzadores han actualitzat a l'alça aquests contractes.

Per això, des de l'OCU recomanen contractar la TUR per evitar que els rebuts del gas es disparin, gràcies al fet que el preu està fixat pel Ministeri d'Indústria i la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC). A més, des del 2021 s'estableix la prohibició d'incrementar la primera matèria d'aquestes tarifes en més d'un 15% als qui la tenen contractada.

La TUR es revisa cada tres mesos, és a dir, al gener, abril, juliol i octubre, i no té permanència, per la qual cosa es pot contractar i tornar al mercat lliure quan es vulgui.

D'acord amb l'exemple posat per l'OCU, el cost anual amb la tarifa TUR per a una llar mitjana que utilitza el gas com a calefacció i té un consum de 9.000 KWh a l'any és de 723 euros. Tot i això, en la millor de les tarifes de mercat lliure, l'import puja a 1.516 euros.

En aquest sentit, des de l'organització aconsellen als consumidors que es passin a aquesta tarifa regulada per aconseguir una rebaixa a les factures.

contador