ep luis de guindos vicepresidente del bce
Expansión

L'evolució de la pandèmia i la segona onada que deixa rebrots a tota Europa representa el principal factor d'incertesa que pesa sobre la recuperació econòmica de l'eurozona, que no serà completa fins a finals de 2022 i en la qual predominen els "riscos a la baixa", incloent-hi que els mercats "no estan descomptant amb tota la seva intensitat" la possibilitat que hi hagi un 'Brexit' sense acord, segons ha advertit el vicepresident del Banc Central Europeu (BCE), Luis de Guindos.

"La recuperació és incerta, incompleta i desigual", ha alertat Guindos durant la seva participació a la 'XI Trobada Financer', organitzat per KPMG, i ha destacat que, davant la segona onada d'infeccions a Europa, els governs "no sembla que tinguin intenció d'aplicar confinaments tan durs com al març", sinó més específics i definits per sectors i àmbits geogràfics.

En aquest sentit, l'exministre espanyol d'Economia ha reiterat que l'economia de l'eurozona s'ha comportat en general d'acord amb les previsions del BCE, que apunten a una caiguda del PIB de la regió del 8% per a 2020, amb un fort rebot al juny i juliol i fins i tot agost, però una certa pèrdua d'intensitat des de llavors

Quant a l'evolució dels preus, Guindos ha mantingut la previsió que la taxa d'inflació de la zona euro "estarà negativa pràcticament fins a final d'any" a conseqüència de l'impacte de la pandèmia sobre el consum i per factors específics com la baixada de l'IVA a Alemanya, mentre que el 2021 se situarà per sobre de l'1% i a l'entorn de l'1,3% el 2022.

POLÍTIQUES PREDICTIBLES

En qualsevol cas, el vicepresident del BCE ha tornat a posar en relleu que els països amb millor comportament en la contenció de la pandèmia i en matèria econòmica estan sent aquells amb millors institucions i una governança més adequada.

"És necessari que la política econòmica sigui molt predictible en aquests moments", ha recomanat Guindos, per a qui resulta clau evitar l'anomenat "efecte precipici" amb una retirada precipitada de les mesures d'estímul que pogués provocar una recaiguda intensa.

"És un equilibri difícil. Si retirem massa aviat hi ha risc de recaiguda, i si són excessius o excessivament prolongats es pot produir risc moral", ha apuntat, reclamant una retirada gradual i compassada a la recuperació econòmica de les mesures de suport introduïdes.

Així mateix, el vicepresident del BCE ha repetit la importància que, quan els efectes de la pandèmia es vagin difuminant, es torni a parar esment a la sostenibilitat de les finances públiques. "Quan la situació econòmica vagi millorant resulta imprescindible que l'actuació en la contenció dels dèficit i del deute es vagi incrementant", ha apuntat.

En aquest sentit, Guindos ha subratllat la importància del paper que exercirà el fons de recuperació europeu, encara que ha recordat que aquest instrument "és un complement important, però un complement, i per tant la implementació de les polítiques nacionals per a elevar el creixement segueix jugat un paper important".

Noticias relacionadas

contador