ep archivo   el vicepresidente del banco central europeo bce luis de guindos a 3 de marzo de 2023 en
Jesús Hellín - Europa Press - Archivo

El vicepresident del Banc Central Europeu (BCE), Luis de Guindos, assegura que l'organisme encara pot apujar més els tipus d'interès, però que "la majoria d'ajust ja s'han fet". A més, reconeix que no sap quin serà el punt final.

"Encara queda camí per recórrer, probablement el camí per davant sigui més curt, però no sé quin serà el punt final", ha assenyalat durant la seva intervenció en un esdeveniment financer organitzat per PwC: "No sé com estaran els tipus i no cal creure's a ningú que digui quin és el tipus terminal del BCE. Dependrà de les dades. De com evolucionen les condicions de crèdit i finançament i de com es transmet a l'economia”.

Tot i això, sí que ha apuntat que els tipus d'interès no tornaran a estar en terreny negatiu almenys "en els propers cinc anys".

Guindos també ha expressat que "la inflació als serveis és el més preocupant per al BCE", atès que la inflació subjacent està resultant més "enganxosa".

A més, ha avisat que la pujada de tipus d'interès provocarà que "el cost de finançament de la pròpia banca s'anirà incrementat". "En algun moment caldrà que comencin a competir via remuneració de dipòsits", ha dit.

D'altra banda, pel que fa al sector bancari, el vicepresident del BCE creu que els "no bancs" són el principal risc per al sistema financer europeu, assenyalant els fons d'inversió d'alt risc: "Veiem els fons d'inversió com el més gran risc per a les finances de la UE". I considera que, “a priori, la banca europea és molt resistent”.

contador