ep luisguindos participala presentacionlibro un hombrebuena suer 20190318150810
Ricardo Rubio - Europa Press - Archivo

El vicepresident del Banc Central Europeu (BCE), Luis de Guindos, ha subratllat que és "probable" que la moderació de l'economia de l’Eurozona es mantingui durant el conjunt de 2019, ja que els riscos "segueixen alineats a la baixa".

En un discurs pronunciat aquest dilluns a Madrid, el banquer espanyol ha indicat que els riscos i les incerteses geopolítiques que van provocar l'alentiment de l'economia al final de 2018 segueixen sobre la taula. "Tots aquests elements indiquen que la moderació del ritme de l'expansió de l’Eurozona és probable que s'estengui fins a aquest any", ha explicat.

D'aquesta manera, el vicepresident de l'autoritat monetària ha donat més explicacions sobre els motius que van portar el BCE a rebaixar, durant la reunió de març, el pronòstic de creixement per a l’Eurozona el 2019 i 2020, situant-lo a l’1,1% i l’1,6%, respectivament.

"Amb vista al futur, s'espera que els efectes dels factors idiosincràtics que llasten el creixement econòmic es relaxin, encara que a un ritme més lent que el previst inicialment", ha alertat Guindos, que ha afegit que els riscos "segueixen alineats a la baixa" per la "persistència" de les incerteses relacionades amb factors geopolítics, l'amenaça del proteccionisme i les vulnerabilitats dels mercats emergents.

D'altra banda, l'espanyol ha assegurat que el retard de la primera pujada de tipus d'interès, almenys fins al final de 2019, assegura que la política acomodatícia del BCE no es veurà "debilitada" per les expectatives "prematures" sobre la primera pujada, i ha al·ludit a la possibilitat que alguns participants del mercat esperessin que els tipus d'interès comencessin a pujar abans de setembre.

No obstant això, tot i que abans de la reunió de març el BCE assegurava que mantindria els tipus al seu nivell actual, "almenys fins a l'estiu de 2019", el consens dels analistes no esperava que aquesta primera alça es produís abans de 2020.

contador