ep el president de la patronal ceoe antonio garamendi
Juan Manuel Serrano Arce - Europa Press - Archivo

El president de la CEOE, Antonio Garamendi, ha advertit aquest dimecres que molts petits negocis no aixecaran la persiana quan el pla de desescalada ho permeti, perquè no els resultarà rendible, per la qual cosa ha insistit en la necessitat de mantenir els expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO) per evitar que la gent quedi a l'atur enlloc de tornar a la feina.

Garamendi, en declaracions a la cadena SER recollides per Europa Press, ha assenyalat que, encara que és una "bona notícia" que es comenci a tenir un calendari perquè el país torni a arrencar, és necessari que el pla presentat ahir pel president del Govern, Pedro Sánchez, vagi acompanyat de mesures complementàries que ajudin a recuperar-se als sectors econòmics amb més dificultats.

En aquest sentit, el dirigent empresarial, que es va assabentar ahir mateix del pla de desescalada, ha reconegut que el comerç i l'hostaleria "estan despistats, per no dir enfadats" perquè veuen difícil que un bar o una terrassa pugui obrir al 30% "mentre no s'hagi solucionat com funcionaran els ERTO".

"No poden obrir amb tot el personal en actiu quan tindran realment una disposició del 30%, en el cas que poguessin facturar. Caldrà complementar-ho amb aquests ERTO, i en funció d'una cosa a una altra, veurem si té sentit, perquè si no moltes d'aquestes botigues petitones no obriran", ha explicat.

Garamendi ha recordat que hi ha més de 4,5 milions de treballadors en ERTE i 1,5 milions d'autònoms en baixa activitat i el que cal fer és, respectant les indicacions de Sanitat, analitzar com es poden reincorporar com més aviat millor a l'activitat perquè l'economia torni a funcionar. "Si no es fa de manera adequada, correm el risc que molta gent, en comptes de tornar a la feina, es quedi l'atur, i això no ho vol ningú", ha advertit.

Així, pensa que és inevitable prorrogar alguns ERTO, com ara els que es vinculen al sector turístic o a certes indústries, com l'automoció. "Tenir un hotel obert al 20% no és rendible, és que pot compensar no obrir-lo (...) Fins que no es torni a recuperar aquest mercat (el del turisme) és molt difícil que es recuperin el comerç, l'hostaleria... i, per tant, cal jugar amb els ERTO".

En el cas de l'automòbil, Garamendi ha indicat que ara mateix l'automoció és al 20% de la seva producció, amb els concessionaris tancats. Per tant, fins que aquests no estiguin "a ple rendiment" cal protegir aquesta indústria, així com els seus treballadors, per tal d'evitar la fallida d'aquestes empreses. "Per a això tenim els ERTO, per això cal veure com, de manera progressiva, s'incorpora cada dia més gent a la feina", ha subratllat.

Noticias relacionadas

contador