ep oficinasbbva ia factory
EP

La taxa d'infrautilització laboral és una mesura complementària a l'atur i a Espanya s'ha situat al 22% el 2019. Aquesta xifra suposa una pujada de 8,2 punts percentuals respecte a la taxa d'atur. En valors absoluts, aquesta taxa de infrautilització equival a 5,2 milions de persones i les dones, joves i els actius amb baixa qualificació són els col·lectius més afectats, tal com detalla un estudi elaborat per Asempleo.

Les últimes dades de l'atur confirmaven una recuperació econòmica en situar-se al 14% i rebaixar la xifra fins als 3,2 milions d'aturats. No obstant això, aquesta reducció en l'atur deixa certes llums i ombres, i entre aquestes últimes es troba la taxa d'infrautilització laboral, que permet identificar també altres col·lectius laboralment infrautilitzats, com els actius potencials (desanimats i persones que no busquen feina però desitjarien treballar) o els ocupats amb jornada parcial involuntària. Segons Asempleo, els col·lectius més infravalorats laboralment els constituirien les dones (27,9%), joves (45,4%) i els actius amb baixa qualificació (43,2%).

Les xifres també presenten dades a nivell europeu i, dins del Vell Continent, els països mediterranis presenten les majors taxes d'infrautilització: Itàlia (26,4%), Grècia (25,5%) i Espanya (23,4%). Així mateix, a Espanya, les comunitats autònomes amb més atur oficial també presenten una taxa més alta d'infrautilització del factor treball: en concret, Extremadura (31,2%) i Andalusia (31,1%).

No obstant això, no són tot males notícies. I és que, en línia amb el que ha passat amb la taxa d'atur, aquest indicador s'ha reduït considerablement des de 2013, quan va arribar a superar el 35,5%. La infrautilització laboral la componen col·lectius com els aturats (14 punts), seguits dels ocupats a temps parcial involuntari (6,7 punts), els desanimats (0,9 punts) i les persones que no busquen feina però que desitjarien treballar (0,6 punts).

En aquesta línia de millora, al llarg de l'últim any, la taxa d'infrautilització de la força de treball ha caigut en un punt i mig (23,7% el 2018), xifra que equival a 306.000 persones infrautilitzades menys. El causant d'aquesta reducció respon als desocupats, ja que, al 2019 hi ha 260.000 aturats menys (7,4%) que fa un any. No obstant, la caiguda més gran en termes relatius s'ha donat entre els desanimats, les files dels quals han baixat un 12,4% en un any.

Aquesta reducció dels desanimats pot deure a la millora de les perspectives laborals a causa de la recuperació i el creixement econòmic. Tot i aquesta reducció, en existir una gran quantitat de treballadors infrautilitzats, crida a entreveure una necessitat d'emprendre reformes estructurals del mercat de treball.

Noticias relacionadas

contador