• També parla de perspectives favorables per a l'economia mundial
economiaespa a

Les previsions que fa Funcas per a l'economia espanyola en aquest 2018 deixen cert sabor agredolç. El panel d'experts ha mantingut les seves projeccions de creixement del producte interior brut (PIB) al 2,6%, encara que aquesta dada suposa mig punt menys respecte al 3,1% aconseguit en 2017. Així mateix, els experts del panel esperen que la creació d'ocupació s'alenteixi aquest any des del 2,8% de l'any passat fins al 2,3%, xifra que ha estat revisada a l'alça en una dècima.

La taxa d'atur mitjana anual es va reduir fins al 17,1% el 2017, i Funcas augura que seguirà descendint aquest any fins al 15,3%

Respecte a l'últim panel de previsions donat a conèixer el passat mes de novembre no hi ha hagut canvis pel que fa al creixement de l'economia, atès que els experts segueixen confiant en un avanç del 2,6%. Així mateix, tampoc hi ha hagut canvis en els components que influirien en el creixement: Funcas estima que l'aportació de la demanda nacional a aquesta taxa serà de 2,2 punts percentuals, i la del sector exterior de 0,4. A més, espera un perfil trimestral "molt estable" amb taxes del 0,6%, així com que es produeixi una lleu desacceleració durant l'últim trimestre de l'any.

Però no només això, ja que Funcas fa especial referència a la pujada que el preu del petroli va experimentar el passat mes de desembre i des del començament de gener, que l'ha portat a revisar a l'alça la taxa d'inflació mitjana que s'espera per a aquest 2018 en una dècima, fins a l’1,6%.

I sobre l'ocupació, en termes de llocs de treball equivalents a temps complet, els experts de Funcas assenyalen que el creixement el 2017 va ser del 2,8%, de manera que mantenen aquesta dada sense canvis respecte a la previsió continguda a l'anterior panel-, i per 2018 preveuen un alentiment fins al 2,3%, xifra que suposa una alça d'una dècima percentual respecte a les previsions avançades al novembre. També apunten que la taxa d'atur mitjana anual es va reduir fins al 17,1% el 2017, i auguren que seguirà descendint aquest any fins al 15,3%.

EL 2018 NO ES COMPLIRÀ L'OBJECTIU DE DÈFICIT

En les seves previsions Funcas també parla del dèficit públic, i apunta que en aquest 2018 les previsions del Govern no van a complir-se. "Per a aquest any s'espera un resultat del 2,4%, en aquest cas per sobre de l'objectiu (dues dècimes més)", encara que el 2017.

Finalment, sobre l'entorn internacional, Funcas assenyala que "és favorable" i recorda que el Fons Monetari Internacional (FMI) estima que l'economia mundial creixerà un 3,6% el 2017 i que aquest any ho farà un 3,7%, en tots dos casos una dècima més que a les anteriors previsions realitzades per l'organisme internacional. Una expansió que, diu, s'ha estès a totes les grans economies.

"L'economia europea, i especialment la zona euro, és una de les quals més han sorprès" i "s'espera que el seu vigor es mantingui aquest any, tot i les incerteses lligades al Brexit", remarca Funcas a la nota en la qual recull totes les seves previsions.

Noticias relacionadas

contador