• Al mateix mes de l'any anterior Catalunya va registrar forts creixements de l'activitat
  • Les entrades de comandes industrials es van disparar a la Comunitat de Madrid al setembre
artur mas carles puigdemont
GENERALITAT DE CATALUNYA

Alguns economistes sostenen que l'impacte de la crisi política d'octubre va colpejar l'economia de tal manera que la Comunitat de Madrid superarà Catalunya en Producte Interior Brut (PIB) durant el quart trimestre. Les dades industrials de setembre, fins i tot durant el trimestre anterior, reforcen aquesta hipòtesi.

En concret, l'Institut Nacional d'Estadística (INE) ha publicat avui xifres sobre entrades de comandes i volum de negoci al sector industrial, clau per a Catalunya amb una important presència de companyies exportadores -tant a altres regions com a altres països, especialment europeus -.

No eren dades assenyalades al calendari pels experts, en ser encara xifres prèvies al referèndum il·legal de l'1 d'octubre i a la voràgine de previsions alarmistes de les setmanes anteriors, que han xifrat el dany en diverses dècimes del PIB espanyol si es posa límit abans que acabi l'any a la incertesa i entre un i dos punts percentuals si es perllonga aquesta crisi durant el proper exercici.

No obstant això, les estadístiques industrials apunten a una desacceleració del sector ja al setembre. L'índex d'entrades de comandes industrials va reflectir un augment del 5% mensual si s'eliminen els efectes estacionals i de calendari al setembre, i d'un 14,9% interanual en el conjunt de l'economia espanyola. Tots els sectors han registrat taxes mensuals positives, amb increments del 13,8% en béns d'equip i del 8,3% en energia. En termes interanuals, hi va haver un increment del 27,9% en energia i del 23,7% en béns d'equip. Els béns de consum van registrar un augment del 5,6% i els béns intermedis del 14,4%.

El creixement anual de l'índex de comandes industrials a Catalunya durant el mes de setembre va ser del 2,3% interanual, enfront de la mitjana del 6,8% dels vuit mesos anteriors

Catalunya, referent industrial, es va quedar molt per sota. El creixement anual de l'índex de comandes industrials va ser del 2,3% interanual, enfront de la mitjana del 6,8% dels vuit mesos anteriors. La xifra contrasta tant amb la dada general, amb el 76,8% de Madrid, o amb l'increment que va tenir l'economia catalana al mateix mes de l'any anterior: al setembre de 2016 va registrar un augment del 7,5%, quan va impulsar un creixement que entre gener i agost va amitjanar un 1,3% interanual.

El mateix passa amb la xifra de negoci de la indústria. Aquest índex s'ha revalorat un 1,3% al setembre respecte a agost, i un 10,8% interanual. A Catalunya l'augment va ser de menys de la meitat que el que s'ha vist entre gener i agost, amb un increment del 3,4% interanual enfront del 7,6% que tenia una mitjana als mesos anteriors. L'any anterior, Catalunya va incrementar la xifra de negoci de la indústria un 7,5% al ​​setembre, molt per sobre de l’1,3% dels mesos previs. Així, també en aquest cas se situa per sota de la mitjana nacional i de la segona economia que més riquesa genera -almenys amb les últimes dades oficials disponibles-, ja que Madrid va registrar un augment del 5,2%, en línia amb el creixement acumulat el 2017.

Quadre de l'INE

MADRID AGUAITA EL LIDERATGE DE CATALUNYA

El PIB de Catalunya va ser de 211.915.000 d'euros el 2016, segons estimacions de l'INE. La generació de riquesa nova per part de Madrid es va situar als 210.813.000 d'euros. Encara que alguns experts sostenen que durant el quart trimestre d'aquest any hi ha hagut un canvi en el lideratge, cosa que no passava des del 2012, com a conseqüència de la crisi política. Només a la primera setmana posterior al referèndum il·legal de l'1 d'octubre l'economista David Veredas, de l'escola de negocis belga Vlerick Business School, va calcular un impacte de la crisi política en el PIB català de més de 6.700 milions d'euros en favor d'altres regions.

Si es compleixen aquests auguris, i sempre en funció de l'impacte de la situació política a l'economia real, Madrid generarà més riquesa que Catalunya el 2017, cosa que només havia passat el 2012 en la sèrie històrica de comptabilitat regional de l'INE que arrenca a l’any 2000. El 2008, últim any de creixement -encara que ja molt moderat- abans de la recessió, la bretxa era de 7.000 milions d'euros. En concret, Catalunya va sumar 209.000 milions i Madrid 202.000 milions. Segons BBVA Research, Madrid ha recuperat ja el nivell de PIB per càpita de 2008, encara que amb 200.000 ocupats menys.

L'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF) va estimar un creixement interanual del PIB del 3,6% a Catalunya durant el tercer trimestre, només menys que el 3,8% de la Comunitat Valenciana i per sobre del 3,3% de la Comunitat de Madrid. Tot i que les xifres de comandes industrials donen suport a l’hipòtesi que pugui haver-hi un tomb entre octubre i desembre.

L'economia catalana també depèn del sector serveis, amb un elevat pes del turisme. En aquest cas, la xifra de negoci del sector serveis va registrar al setembre un augment del 4,7% enfront de la mitjana del 6,3% dels mesos anteriors. També per sota del conjunt de l'economia espanyola, que s'ha situat al 5,7% tot i que igualment va evidenciar una desacceleració al setembre. Pel que fa al comportament de l'ocupació al sector, hi va haver una millora del 3,1% a Catalunya, en línia amb l'acumulat de l'any, i per sobre de la dada nacional, al 2,5%.

Noticias relacionadas

contador