• Les exportacions, gran motor de l'economia, van baixar un 0,4% en taxa trimestral
  • L'institut IFO ha publicat dades mixtes de confiança empresarial al novembre
Bundestag Alemania

Frenada econòmica a Alemanya. L'economia germana va experimentar en el tercer trimestre de l'any un creixement del 0,2% en comparació dels tres mesos anteriors, quan el Producte Interior Brut (PIB) va augmentar a un ritme del 0,4%, segons la segona estimació de la dada publicada per l'oficina federal d'estadística d'Alemanya, Destatis. La dada, no obstant això, s'ha situat en línia amb les previsions del consens.

DAX

  • 18.161,01
  • 1,36%

Segons Destatis, l'economia alemanya està "perdent una mica de moment". D'aquesta manera, en comparació del mateix període de 2015, l'economia alemanya va créixer un 1,5%, molt per sota de l'expansió interanual del 3,1% observada en el segon trimestre. Segons les dades ajustades, en el tercer trimestre el PIB alemany va reflectir la contribució positiva de la despesa final en consum domèstic, amb un creixement del 0,4% del consum de les llars i del 1% per part del Govern, informa Europa Press.

Per contra, la formació de capital fix es va estancar, amb un increment del 0,3% en la construcció, però una reculada del 0,6% en equipament i maquinària. Així mateix, la balança comercial va tenir un efecte negatiu en el creixement, ja que les importacions de béns i serveis van créixer un 0,2%, mentre les exportacions van baixar un 0,4% trimestral, per la qual cosa l'impacte del comerç sobre el creixement va ser del -0,3%.

Malgrat el significatiu alentiment del creixement en el tercer trimestre, el Bundesbank va expressar aquest dilluns la seva confiança en què el creixement d'Alemanya s'accelerarà de manera notable en el quart trimestre de l'any gràcies al sector manufacturero. El Govern alemany espera que l'economia d'Alemanya creixi en 2016 un 1,8%, després d'haver elevat una desena el seu pronòstic inicial, encara que en 2017 l'expansió germana podria alentir-se a l'1,4%.

ÍNDEX IFO

El socialista alemany Martin Schulz, deixarà la presidència de l'Eurocambra per retornar a la política alemanya

A més, aquest dijous l'institut Ifo alemany ha publicat el seu índex de confiança empresarial, que mesura les expectatives i la valoració actual que els empresaris realitzen de la situació econòmica. La valoració del clima empresarial de novembre ha baixat lleugerament fins a 110,4 des de 110,5. El consens esperava que es mantingués en aquest nivell de 110,5.

Pel que fa a les expectatives, dada important perquè anticipa la confiança en l'evolució de l'economia, aquest indicador ha baixat fins a 105,5 des de 105,9, per sota de la previsió del consens, que esperava una dada de 106,0. L'indicador que ha superat previsions és el que valora la situació actual, en pujar fins a 115,6 des de 115,1, per sobre del 115,0 esperat.

D'altra banda, el president del Parlament Europeu (PE), el socialista alemany Martin Schulz, deixarà la presidència de l'Eurocambra per tornar a la política alemanya. A Alemanya s'especula que podria ser el possible adversari de la canceller Angela Merkel, que va anunciar diumenge passat que es presentarà a la reelecció. La carrera està oberta entre els socialdemòcrates, amb almenys altres dos candidats en la majoria de travesses a més de Schulz: l'actual president del partit, Sigmar Gabriel -que exerceix a més com a ministre d'Economia i vicecanceller al present govern de gran coalició- i l'alcalde-governador d'Hamburg, Olaf Scholz.

contador