macron 20220725192521

França no veu amb bons ulls les aspiracions dels seus veïns, Espanya i Alemanya, de construir un gasoducte que travessés els Pirineus per enviar el gas d'Algèria a Europa. El projecte, conegut com a MidCat, no és gens del gust del país gal, que ha frenat les aspiracions per a la seva posada en marxa en dir que "trigaria molt a estar operatiu" i, per tant, "no respondria a la crisi energètica actual".

Aquest dijous s'ha donat a conèixer un correu electrònic del Ministeri francès de Transició Energètica en què el govern d'Emmanuel Macron "desestima" reactivar el MidCat, paralitzat el 2019, al·legant que es trigaria massa a construir i s'allunyaria de l'objectiu climàtic de reduir les energies fòssils.

Sense l'acord de França el projecte no se'n sortirà, i és que és aquest país el que s'encarregaria de transportar el gas algerià que arribi a Espanya al centre del continent. Es tracta d'un dur revés que ha arribat després que el mateix president del govern espanyol, Pedro Sánchez, digués que feia "molt temps" que demanava reactivar el MidCat.

Precisament les paraules de Sánchez es van donar en resposta a unes declaracions del canceller alemany, Olaf Scholz, que va dir que el MidCat "contribuiria en gran mesura" a facilitar el subministrament d'energia, en qüestió després de la guerra d'Ucraïna.

Cal recordar que Alemanya travessa una situació complicada ara mateix per la seva forta dependència del gas rus. El país alemany està acumulant reserves amb vista a l'hivern, encara que no deixa de llançar avisos sobre els problemes que, amb gairebé total seguretat, tindrà davant la reducció del subministrament que arriba a través del gasoducte Nord Stream decretada per Moscou.

De fet, el regulador energètic alemany ha arribat a dir que es quedaran sense gas en 3 mesos o menys, si Rússia talla definitivament l'aixeta, i que, en qualsevol cas, hi haurà problemes perquè amb l'arribada del fred, el subministrament serà insuficient. Per això el govern de Scholz està buscant diferents vies que li garanteixin l'abastament.

Tot i això, més enllà de l'opinió de França que el MidCat no serviria per mitigar la crisi actual, cal destacar que els enviaments algerians a Espanya s'han reduït considerablement durant els últims mesos. Les relacions entre tots dos països no passen pel seu millor moment a causa de la crisi diplomàtica que es va desencadenar al juny pel suport de Madrid al pla del Marroc sobre el Sàhara Occidental.

contador