• Lo primero, según Jean-Marc Ayrault, es decidir quién debe representar a Reino Unido
  • El primer ministro, David Cameron, anunció el viernes que dimitirá en octubre
l-ocde-previent-qu-un-brexit-serait-un-choc-economique-majeur

El ministre d'Exteriors de França, Jean-Marc Ayrault, ha demanat al Regne Unit iniciar ja les converses entorn de la sortida de la Unió Europea, després que els britànics apostessin majoritàriament en referèndum dijous passat pel Brexit. Així, el primer pas, assegura Ayrault, és que decideixin qui ha de representar-los a les negociacions amb la Unió Europea.

En una entrevista amb Reuters, el titular francès d'Exteriors assenyala que l'hipotètic accés del país al mercat únic sense ser a la Unió Europea, com succeeix amb Suïssa, no seria una cosa immediata. Per això, reclama iniciar les negociacions si el Regne Unit vol mantenir una relació bilateral amb Europa de lliure circulació de capitals, mà d'obra, béns i serveis i altres elements de l'acord.


"Absolutament, el Regne Unit necessita solucionar el problema de qui ho representa, i a partir d'aquí podrem treballar en una agenda i en un calendari de converses", ha reiterat Ayrault a Reuters. Les declaracions del ministre francès es produeixen després que el 51,9% dels britànics votessin a favor del Brexit dijous passat, i el primer ministre, David Cameron, anunciés que dimitirà a l'octubre.


DIMISSIÓ DE CAMERON


Cameron ha estat fervent defensor de la permanència a la Unió Europea, amb la qual cosa la seva continuïtat sembla difícil amb el Brexit, malgrat haver aconseguit majoria absoluta fa un any. Ara, queda per definir quin serà el seu substitut en el càrrec, i si serà el proper primer ministre o un altre representant del Regne Unit l'encarregat de negociar amb Brussel·les. D'entrada, el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, va demanar aquest cap de setmana que inicia "immediatament" el procés amb la petició formal de sortir de la UE.


"No és un divorci amistós, però, al cap i a la fi, tampoc no era una gran relació amorosa", va declarar Juncker divendres a la nit. "No entenc per què el Govern britànic necessita esperar fins al mes d'octubre per decidir si envia o no la carta de divorci a Brussel·les. M'agradaria tenir-la immediatament", va dir. Les principals institucions van sortir aquest divendres en defensa de la unitat i solidesa d'Europa i ara pretenen negociar al més aviat possible la sortida del Regne Unit “per evitar allargar innecessàriament la incertesa”, va explicar el cap de la Comissió Europea.

contador