ep el presidente del gobierno pedro sanchez interviene durante su segundo cara a cara en el senado a
Alejandro Martínez Vélez - Europa Press

Financial Times publica aquest dijous que Espanya i el Banc Central Europeu (BCE) podrien enfrontar-se per l'impost a la banca proposat pel govern espanyol, que "xoca amb les normes europees i amenaça de debilitar el sector".

FT destaca que el BCE s'està preparant per emetre un dictamen sobre l'impost d'aquí en unes setmanes, tal com va avançar el seu vicepresident, Luis de Guindos, cosa que suposarà "un moment crític per al president del Govern, Pedro Sánchez".

El dictamen del BCE suposarà "un moment crític per al president del Govern, Pedro Sánchez"

El diari posa èmfasi que els bancs qüestionen la proposta del Govern i inclou declaracions de Gonzalo Gortázar, conseller delegat de CaixaBank, que ha dit a FT que "no és probable que els bancs tinguin beneficis extraordinaris", i que el sector encara s'està recuperant d'“un llarg període de rendiments molt baixos”.

Gortázar ha afegit que l'impost és "contraproduent perquè en una desacceleració econòmica necessitem un sector bancari fort". Pel que fa al xoc de normes, ha afirmat que el pla espanyol "va en contra de la normativa de la UE".

El govern espanyol ha argumentat que la pujada dels tipus d'interès genera uns beneficis "extraordinaris" per al sector. El BCE ha pujat el tipus de dipòsit en 125 punts bàsics des del començament d'any, i està previst que ho augmenti en 75 punts bàsics més, fins a l'1,5%, dijous de la setmana que ve. Els tipus d'interès més alts del banc central augmenten els marges de benefici dels bancs en permetre'ls cobrar més interessos pels préstecs.

Però els prestadors qüestionen l'afirmació del Govern i adverteixen que la taxa proposada és inviable i fins i tot perillosa.

Al juliol, Espanya es va convertir al primer país d'Europa occidental a proposar un impost sobre els guanys extraordinaris dels bancs. Hongria ja n'ha introduït un. El nou canceller del Regne Unit, Jeremy Hunt, també està preparant la inclusió d'una taxa bancària dins d'un conjunt de pujades d'impostos dissenyades per desfer el desastrós impacte del 'minipressupost' basat en les retallades fiscals del seu predecessor, Kwasi Kwarteng,

El BCE ha criticat els plans d'altres governs d'imposar impostos addicionals als bancs, especialment quan s'utilitzen els ingressos per a fins pressupostaris generals i no es mantenen en reserva per cobrir el cost de possibles crisis bancàries.

Noticias relacionadas

contador