ep membresla plataforma ridersxderechos
Membres de la plataforma RidersxderechosEuropa Press

Demanen 16.000 euros com a mínim per desenvolupar-la

BARCELONA, 22 (EUROPA PRESS)

Exrepartidors de Deliveroo i Glovo, agrupats en la plataforma Ridersxderechos, han llançat aquest dimarts una campanya de microfinançament per crear la seva pròpia aplicació mòbil de compra per Internet i entrega a domicili, amb la qual volen fomentar el treball digne i el consum responsable i de proximitat de restaurants i comerços de Barcelona.

En declaracions a Europa Press, el portaveu de Ridersxderechos, Oriol Alfambra, ha explicat que en la campanya, que es realitza a través de la fundació Goteo, demanen un mínim de 16.000 euros per sufragar les despeses de desenvolupament de l'aplicació i d'adquisició de vehicles amb què operar, quantitat que es podrà estendre fins als 32.000 euros si superen la demanada inicialment.

Ha detallat que l'aplicació tindrà com nom Mensakas, argot amb què els missatgers es refereixen a ells mateixos, i que funcionaran a través de la constitució d'una cooperativa.

En un primer moment, Mensakas preveu tenir fins a vuit treballadors, que Alfambra ha subratllat que comptaran amb un contracte laboral i cotitzaran en el Règim General de la Seguretat Social, i depenent de com evolucioni l'activitat poden aconseguir els 300 treballadors.

El col·lectiu vol competir amb la seva marca amb empreses com Deliveroo, Glovo, Stuart, Uber Eats i Shargo, en les quals han treballat o treballen la majoria dels seus membres.

"Aquestes companyies continuaran existint i seguirà havent gent que hi treballi de manera precària, per la qual cosa Mensakas vol ser una eina col·lectiva per aglutinar gent i aconseguir unes condicions laborals dignes", ha raonat.

Ho farà a través d'oferir als usuaris un catàleg de restaurants i comerços de Barcelona amb la intenció de "fomentar el consum responsable i de proximitat", en el qual Alfambra ha assenyalat que predominaran aliments de qualitat i d'origen preferiblement ecològic i no s'inclourà l'oferta de multinacionals de menjar ràpid.

VIABILITAT ECONÒMICA

El portaveu ha explicat que la viabilitat econòmica de l'aplicació es basarà que els enviaments seran pagats pels establiments i els consumidors finals, i que aquests últims suportaran una comissió menor a mesura que facin comandes més grans o els combinin amb altres usuaris per incentivar un consum més sostenible.

Ha ressaltat que aquest model es diferencia de les altres empreses del sector, que ha defensat que sustenten el seu model en la "explotació salvatge dels treballadors i la venda de les dades dels seus usuaris".

JUDICI CONTRA DELIVEROO

El dimecres se celebrarà a Barcelona el primer judici contra Deliveroo per part d'un dels treballadors que va ser acomiadat després de les protestes i vagues del juny passat i juliol, en les quals s'alertava de les condicions laborals de la multinacional.

L'advocat del Col·lectiu Ronda Nacho Parra ha informat que en aquest judici i 15 més, que es desenvoluparan fins a novembre, es buscarà el reconeixement de la seva condició de treballadors i que van operar com a falsos autònoms, i que es qualifiqui com a nuls els seus acomiadaments com a represàlia a les protestes i que se'ls reincorpori a la plantilla.

Ha agregat que inspeccions de treball prèvies a Deliveroo, en les quals s'ha determinat que els repartidors tenien una relació laboral amb l'empresa, juguen al seu favor per demostrar que no tenen el control de l'activitat, ja que factors com els preus, els horaris i les jornades no els decideixen ells mateixos, com hauria de ser si fossin autònoms.

contador