"Europa tornarà a quedar endarrerida el 2021 respecte a altres economies com els EUA i alguns països de mercats emergents, sobretot asiàtics. No obstant això, això no implica necessàriament que les borses europees estiguin a la vora del col·lapse". Són paraules dels experts de DWS, que apunten que s'han moderat les expectatives de creixement... però només al Vell Continent a causa de la lentitud del ritme de vacunació i els problemes d'implementació del fons de recuperació aprovat per fer front a la crisi provocada per la pandèmia de la Covid-19.
I per què creuen en aquesta gestora que la lenta recuperació europea "no tindrà per què resultar desastrós" per als mercats financers? Molt senzill. Perquè "al cap i a la fi, la salut de l'economia mundial resulta més important per a les grans empreses europees que les perspectives econòmiques dels seus respectius països d'origen", i en aquest sentit, hi ha una certa tranquil·litat perquè les projeccions sobre el Producte Interior Brut (PIB) mundial són bones.
Segons DWS, "els mercats financers descompten unes perspectives econòmiques bastants bones per als EUA i multitud de paràmetres reflecteixen aquesta visió relativament optimista", amb l'empinadura de la corba de tipus, que és un "indicador popular de les expectatives de creixement nominal", les expectatives d'inflació augmentant i amb els preus de les matèries primeres anticipant també una "forta recuperació econòmica".
Això ha fet que els economistes comencin a millorar les seves previsions de creixement per als EUA el 2021. A Europa, però, les perspectives "no són tan bones". I és que, diuen aquests analistes, "després que les expectatives per 2021 fossin gairebé eufòriques a finals de l'any passat, les previsions s'han tornat a rebaixar". No obstant això, no cal espantar precisament perquè això no tindrà un gran efecte sobre els mercats, tot i que convé saber a què es deu aquesta gran "divergència".
La raó no és altra que l'evolució de la pandèmia a les dues regions. "Pel que fa al ritme de vacunació contra la Covid-19, els EUA va molt per davant de la majoria dels països europeus", recorda DWS. Això sense oblidar l'altra raó, que és la política fiscal.
"Ara que els demòcrates controlen les dues càmeres de Congrés nord-americà, la política fiscal està sent fins i tot més expansiva del que s'esperava després de les eleccions presidencials del novembre passat", de manera que amb prou feines uns dies després que el president Joe Biden s'hagi convertit en llei, amb la seva signatura, el paquet d'estímuls d'1,9 bilions de dòlars, ja se n'està debatent un altre, aquest cop centrat en la inversió en infraestructures, per valor de 2,2 bilions de dòlars.
A diferència d'això, al Vell Continent la implementació del fons de recuperació europeu "està sent extremadament lenta", apunta la gestora, que recorda que la recent decisió de Tribunal Constitucional alemany "podria endarrerir encara més el procés".
RECUPERACIÓ ECONÒMICA A ESCALA MUNDIAL
I una altra gestora també parla de les perspectives econòmiques i el seu efecte als mercats. Nordea Asset Management augura que durant el segon trimestre d'aquest any hi haurà "una recuperació econòmica a escala mundial". "Preveiem que la recuperació econòmica mundial avançarà lentament durant el segon trimestre i s'accelerarà durant el segon semestre del l'any", remarquen els estrategs d'aquesta empresa.
En la seva opinió, aquest context de repunt del creixement, unit a l'actitud "passiva" per part dels bancs centrals que esperen, resulta especialment "favorable" per als mercats emergents gràcies al fet que l'economia de la Xina està repuntant ja que la de la Índia "acabarà fent-ho".
Però, en realitat, diuen els analistes de DWS, el context esperat per al segon trimestre "hauria de ser majoritàriament favorable per als actius de risc", com és la renda variable, encara que adverteixen que la por a episodis d'inflació elevada de forma persistent podria alterar aquesta hipòtesi. S'esperen repunts de volatilitat, així com períodes de menors expectatives de creixement, de manera que la gestora recomana tenir una visió diversificada que permeti "adaptar-se amb rapidesa a les noves circumstàncies".