gas, gaz, fogon, fuego

L'Agència Internacional de l'Energia (AIE) creu que el proper hivern podria ser més difícil que aquest i ha alertat Europa davant el risc de quedar-se sense gas a l'hivern 2023-2024. Per això, demana als governs “actuar immediatament” per reduir la demanda enmig de la crisi energètica mundial.

Fa uns dies, l'AIE ja enviava un missatge en aquest sentit. "Hem de començar ja a preparar-nos per a l'hivern que ve", assegurava el seu director executiu, Fatih Birol, en un consell informal de ministres d'Energia dels països de la Unió Europea (UE).

Ara, un informe elaborat per l'Agència Internacional d'Energia assenyala que la UE podria enfrontar-se a un dèficit de gas, fet que posa en risc la seva preparació per a l'hivern 2023-24.

"Quan observem les últimes tendències i els probables desenvolupaments als mercats de gas europeus i mundials, veiem que Europa s'enfronta a un desafiament encara més gran el proper hivern. És per això que els governs han de prendre mesures immediates per accelerar les millores en l'eficiència energètica i accelerar el desplegament d'energies renovables i bombes de calor, i altres passos per reduir estructuralment la demanda de gas. Això és essencial per a la seguretat energètica d'Europa, el benestar dels ciutadans i les indústries i la transició cap a una energia neta", expressa Birol.

L'informe adverteix que el procés d'ompliment dels llocs d'emmagatzematge de gas europeus el 2022 es va beneficiar de factors clau, incloent-hi els fluxos de gasoductes russos durant l'estiu i les menors importacions de gas natural liquat (GNL) de la Xina, que bé es podrien no repetir el 2023. "Això augmenta el risc d'una bretxa entre l'oferta i la demanda de fins a 30.000 milions de metres cúbics (bcm) durant el període clau d'estiu per recarregar l'emmagatzematge de gas el 2023".

Com es recull al text titulat No és mai aviat per preparar-se per al proper hivern: el balanç de gas d'Europa per al 2023-2024, els llocs d'emmagatzematge de gas a la UE ara estan plens en un 95%, cosa que els col·loca un 5% per sobre del nivell d'ompliment mitjà de cinc anys. Però l'informe inclou que el matalàs proporcionat pels nivells d'emmagatzematge actuals, així com els preus més baixos de la benzina i les temperatures inusualment suaus recents, “no hauria de conduir a conclusions gaire optimistes sobre el futur”.

Aquesta setmana, les reserves de gas natural de la UE es troben al 94,5% de la capacitat disponible, segons les dades de Gas Infraestructure Europe.

Segons els càlcul de l'AIE, "és probable que el subministrament total de gasoductes de Rússia a la UE el 2022 ascendeixi al voltant de 60 bcm, però és molt poc probable que Rússia lliuri 60 bcm més de gasoductes el 2023, i els lliuraments russos a Europa podrien aturar-se del tot". A més d'això, l'agència explica que les menors importacions de GNL de la Xina durant els primers deu mesos d'aquest any han estat un facilitador clau d'una disponibilitat més gran de GNL per a Europa per compensar la caiguda en els lliuraments de gas des de Rússia.

"Si les importacions de GNL de la Xina es recuperen al proper any als seus nivells de 2021, això capturaria més del 85% de l'augment esperat en el subministrament global de GNL. I s'espera que el subministrament global de GNL augmenti només 20 bcm el 2023 , amb aproximadament un terç del creixement provinent dels EUA. L'augment esperat en el subministrament global de GNL al proper any és aproximadament la meitat de l'augment mitjà durant el període 2016-2019 i molt menys que la probable disminució en els lliuraments de gasoductes russos a la UE al proper any", detalla el document.

Noticias relacionadas

contador