ep reina letizia 20181128085201
JOSEFINA BLANCO

Els Governs d'Espanya i la Xina i empreses de tots dos països, signaran aquest dimecres al Palau de la Moncloa a prop de 20 acords de cooperació econòmica i cultural, amb motiu de la visita d'Estat a Espanya del president de la República Popular de la Xina, Xi Jinping.

Segons han informat fonts de l'Executiu, entre ells hi ha un protocol que obrirà el mercat xinès al raïm de taula espanyol, i segon sobre requisits fitosanitaris per exportar porcí que "obre grandíssimes possibilitats a la indústria càrnia espanyola" en un mercat de 1.980 milions de habitants i amb molta demanda per a aquests productes. L'acord cobrirà la carn fresca i congelada, el pernil amb os, la paleta, el llom, la llonganissa i el xoriço.

Però a més, els ministres d'Hisenda signaran un conveni per evitar la doble imposició, i els d'Indústria un conveni per explorar possibles projectes de cooperació i inversió en tercers mercats; també n'hi haurà un d'ocupació i Seguretat Social, un altre sobre materials avançats, i dues d'àmbit cultural. Un, a càrrec del Ministeri d'Exteriors, per permetre l'obertura de més centres culturals d'Espanya a la Xina i un segon que signarà el director de la RAE amb la Universitat d'Estudis Internacionals de Xangai per a l'ensenyament i la investigació de l'espanyol.

Al costat dels vuit acords institucionals, està prevista la signatura de 10 acords per part d'empreses públiques i privades, entre ells un acord de l'ICO amb el Bank of China Limited, un acord marc sobre serveis digitals i 5G entre Telefónica i Huawei i un Técnicas Reunidas amb Sinopec per a una refineria a Kuwait.

També està prevista la signatura d'un acord del Port d’Algeciras amb el de Ningbo-Zhoushan (al sud de Xangai), un acord de cooperació financera per al projecte de planta solar d'Abengoa, Shanghai Electric i la saudita ACWA a Dubai; un acord de cooperació entre l'empresa estatal de generació elèctrica SPIC amb Tecnatom i un altre entre Volkswagen China i Seat.

Els dos últims els signaran amb el Districte de Guangzhou l'Hospital Clínic de Barcelona i la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona i Beijing Moreget Innovation Technology amb Indra Sistemes.

Els acords previstos apunten més, a un interès de les empreses espanyoles per fer negoci amb contraparts xineses que per atreure inversions del país asiàtic. Fonts del Govern donen per fet que durant les converses es parlarà de la iniciativa xinesa 'One Belt One Road, però han precisat que Espanya no signarà aquesta gran iniciativa d'infraestructures, encara que sí que pot expressar interès en algun projecte concret. El Govern espanyol argumenta que la UE té ja la seva pròpia iniciativa de connectivitat amb Àsia i vol actuar en aquest marc.

D'aquesta manera, la visita d'Estat del president xinès, la primera en tretze anys, té un fort component econòmic. Aquest mateix dimarts a la tarda hi havia un Fòrum de CEOS (consellers delegats) d'empreses dels dos països, presidit per la secretària d'Estat de Comerç.

Dimecres, al Palau del Pardo, Sánchez i Xi assistiran a la primera reunió formal del Consell Empresarial Xinès-Espanyol. El president xinès i la seva dona s'allotjaran al Palau del Pardo, com és habitual en les visites d'Estat.

En tot cas, les fonts han assenyalat que l'objectiu de la visita és més ampli, ja que es tracta d'aprofundir i enfortir la relació, amb la signatura d'una declaració conjunta per a l’"Enfortiment de l'associació estratègica integral en un canvi d'època".

DIMARTS, SOPAR AMB ELS REIS A ZARZUELA

Xi va arribar aquest dimarts a Madrid i ha estat rebut pel secretari d'Estat d'Afers Estrangers, Fernando Martín Valenzuela. A la tarda, Xi va mantenir una trobada amb el Rei i, posteriorment, Felip i Letizia van oferir a Xi i la seva dona, Peng Liyuan, un sopar en el seu honor al Palau de la Zarzuela.

Aquest dimecres serà la rebuda oficial, amb honors militars a la Plaça de l'Armeria del Palau Reial. Posteriorment, el president Xi es desplaçarà a la Casa de la Vila, on l'alcaldessa, Manuela Carmena, li farà entrega de les claus de la ciutat. Mentrestant, la Reina acompanyarà l'esposa del mandatari en una visita pel Teatre Real.

El següent acte a l'agenda serà una visita a les Corts Generals, en aquesta ocasió al Senat, on el president xinès, acompanyat del president de la Cambra, Pío García-Escudero, pronunciarà un discurs a l'antic saló de sessions. També rebrà les medalles d'ambdues Cambres.

REUNIÓ A LA MONCLOA I SOPAR DE GALA

Després, es desplaçarà a la Plaça de la Lleialtat per a la tradicional ofrena als caiguts, abans d'anar al Palau de La Moncloa. Allà, signarà al llibre d'honor i mantindrà una reunió a soles amb el president del Govern, Pedro Sánchez. Després hi haurà una reunió més àmplia, de les dues delegacions i, després de la signatura d'acords, un dinar en el qual participaran un centenar de personalitats amb vinculació amb la Xina.

Després de la trobada empresarial de la tarda, a les 20.00h, serà el sopar de gala. El president xinès viatjarà acompanyat d'autoritats d'alt nivell com el director de l'Oficina General del Comitè Central, el director de l'Oficina de la Comissió d'Afers Exteriors del Comitè Central, el ministre d'Afers Exteriors i conseller d'Estat, el president de la Comissió Nacional del Desenvolupament i la Reforma i responsables del ministre de Comerç.

Noticias relacionadas

contador