recesion2020

Les pèssimes dades macro que s'han anat coneixent aquesta setmana deixen als economistes especialment preocupats amb la situació als països perifèrics, i més concretament a Espanya i Itàlia. Paul Smith, economista d'IHS Markit, que elabora els PMI, ha anticipat que existeix "una alta probabilitat que la severitat de la recessió en el segon trimestre (a Espanya) superi el que vam veure durant la forta recessió de 2008/2009". El PMI serveis de març a Espanya ha registrat una patacada històrica fins a nivells de 23 des de 52,1. A Itàlia, s'ha esfondrat fins a 17,4 des de 52,1 del mes anterior i per sota de l'estimació de 22.

Aquesta dada se suma a la nefasta referència d'ocupació de març a Espanya que es va conèixer aquest dijous, amb un rècord històric de més de 302.365 aturats. Ara s'espera que arribin més dades, tant d'Espanya com de la resta d'Europa, que confirmen una recessió que, adverteixen els experts, afectarà més els perifèrics pel simple fet que aquests tenen unes economies més febles.

"Severa", "Forta"... són alguns dels qualificatius que els economistes utilitzen per parlar d'una futura recessió al nostre país. "Pronostiquem que Itàlia i Espanya patiran una recessió molt severa la primera meitat de l'any", auguren des d'Oxford Economics.

Encara que encara no poden donar estimacions precises, anticipen un "dràstic cop" en els PIB de tots dos països, amb caigudes de més d'un 10%, respectivament, la primera meitat de 2020.

El PMI serveis de la zona euro de març ha marcat un mínim històric de 26,4, molt per sota de la lectura de 52,6 de febrer, i molt per sota de la marca de 50, la qual cosa reflecteix la forta contracció de l'activitat a les quatre economies més grans del bloc.

"La publicació completa de les dades del PMI d'avui només reforça el quadre ja nefast pintat per les estimacions del 'flash' fa un parell de setmanes. A més, suggereix que Itàlia i Espanya, sobre les quals no es va informar dels números del PMI del flash, es veuran molt afectades per les mesures de contenció que s'ha implementat per frenar el brot del coronavirus", afegeixen des d'Oxford Economics.

Tant a Itàlia com a Espanya, els PMI serveis van caure a mínims històrics, amb un cop als serveis molt més gran que el que es va veure dimecres als PMI manufacturers. "Això no és sorprenent, ja que les mesures per limitar la propagació del virus estan restringint dràsticament les activitats dels serveis", precisen aquests economistes.

Oxford Economics subratlla com un element especialment preocupant que les ocupacions en serveis també van caure, la qual cosa suggereix que "el mercat laboral s'està veient severament afectat i que les mesures fiscals que s'han pres només compensaran parcialment la pèrdua d'ingressos personals".

Noticias relacionadas

contador