ep archivo - el ministro de inclusion seguridad social y migraciones jose luis escriva
Ricardo Rubio - Europa Press - Archivo

El ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, ha negat aquest dilluns que estigui proposant endurir les jubilacions anticipades, sinó que la seva intenció és corregir l'"enorme regressivitat" que existeix en els incentius a la retirada del mercat laboral abans de l'edat legal de jubilació.

"No és veritat que estiguem posant sobre la taula un enduriment de la jubilació anticipada. Només hem constatat que, per als que estan en pensió màxima, l'incentiu de facto és d'un 4%, quan per a una persona que estigui en pensió normal és del 16%. Hi ha una enorme regressivitat en el disseny d'incentius de jubilació anticipada i el que volem fer és eliminar aquesta regressivitat", ha explicat.

Escrivà, en declaracions a Antena 3, ha assenyalat que la proposta que s'ha traslladat als agents socials contempla un incentiu menor a l'actual per a la majoria de les persones que potencialment poden jubilar-se anticipadament en determinats mesos dins dels dos anys anteriors a l'edat legal. Així mateix, el ministre ha deixat clar que flexibilitzar les jubilacions anticipades no solucionaria "en cap cas" la "xacra" de l'atur juvenil a Espanya. "És un lloc comú que no té base empírica", ha defensat.

Pel que fa als incentius que ha proposat per als que retardin voluntàriament la seva jubilació més enllà de l'edat legal, com el xec anual de fins a 12.000 euros o un percentatge de pensió major, el ministre ha insistit que l'objectiu és oferir un "ventall de possibilitats "més ampli i flexible per impulsar la demora de la jubilació.

"Es pot buscar fins i tot una barreja amb pagament únic al principi i després un major percentatge de pensió", ha explicat el ministre, que ha assenyalat que, tot i que ja existeixen incentius a la jubilació demorada, són pràcticament "desconeguts" per a la majoria de la població, situació que s'ha proposat canviar perquè els ciutadans sàpiguen quins beneficis obtindrien si retardessin la seva retirada de manera voluntària.

NI CONDICIÓ DE BRUSSEL·LES NI RETALLADA DE PENSIONS

El ministre ha negat, a més, que la reforma de pensions sigui una condició de Brussel·les perquè arribin a Espanya els fons europeus de reconstrucció, ja que es tracta d'una reforma que estava prevista al programa del govern de coalició i d'un compromís que ell mateix va adquirir a l'assumir el càrrec, tot això anterior a l'arribada de la pandèmia i al Pla de Recuperació. "Ha estat el Govern d'Espanya que ha plantejat a Brussel·les que aquesta és una de les reformes a emprendre", ha aclarit Escrivà, que ha recordat que la reforma de les pensions és el component 30 del Pla de Recuperació.

També ha volgut aclarir que aquesta reforma "no va de retallar les pensions", sinó d'assegurar el poder adquisitiu dels pensionistes, cosa que no succeeix actualment amb la reforma de 2013. "Malauradament hi ha la temptació de triar aquest tema i construir narratives artificials que hi ha retallades, però tot això és narrativa ", ha afirmat el ministre, que ha afegit que és" habitual "en l'estratègia negociadora" donar la impressió que s'està més lluny del que realment s'està".

Sobre el Pla de Recuperació, Escrivà ha indicat que no necessàriament hauria d'aprovar durant el Consell de Ministres de demà, sinó que la intenció és fer-ho en aquest mes d'abril. "I queden alguns Consells de Ministres més", ha recordat.

Noticias relacionadas

contador