ep archivo   el ministro de inclusion seguridad social y migraciones jose luis escriva durante una
EUROPA PRESS/J. Hellín. POOL - Europa Press

El ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, apareix aquest dilluns a la Comissió de seguiment i avaluació dels acords del Pacte de Toledo per informar al Congrés dels Diputats de la fórmula de revaloració de les pensions i com apropar la jubilació efectiva a l'edat legal en la nova reforma del sistema públic de pensions.

El ministre compareixerà davant la Comissió a partir de les 17.00 hores i ho farà a petició pròpia arran de la sol·licitud del Pacte de Toledo.

El sistema de les pensions és un dels elements en què el Govern ha acordat amb la Comissió Europea realitzar reformes, en el marc de l'arribada de fons comunitaris per afrontar la recuperació econòmica després de la crisi provocada per la pandèmia de Covid-19.

Durant l'última reunió de Taula i Portaveus, l'oposició va exigir les explicacions d'Escrivà, davant les negociacions amb les autoritats europees a compte del sistema de pensions i davant el Pacte de Toledo. Unes exigències acceptades pel PSOE i Unides Podem, que van demanar retardar unes setmanes per celebrar-la amb les negociacions amb els agents socials més avançades.

NOVA FÓRMULA DE REVALORACIÓ PER DEIXAR ENRERE EL 0,25%

Segons ha manifestat recentment Escrivà, el Govern té molt avançades les converses amb els sindicats CCOO i UGT i les patronals CEOE i Cepime per acordar una nova fórmula de revaloració de les pensions i també les mesures per retardar l'edat efectiva de jubilació i apropar-la a l'edat legal.

Escrivà va reconèixer el passat 17 de març al Congrés estar "a punt de tancar" un acord amb aquestes organitzacions per pujar les pensions "amb l'IPC" en què es deixaria enrere el sistema de revalorització impulsat pel govern de Mariano Rajoy el 2013, el conegut sistema del 0,25% que, en cas de dèficit de sistema, limitava així la pujada de pensions.

En el cas de la jubilació anticipada, Escrivà va assegurar llavors que les negociacions amb sindicats i patronals passaven per "fer-la més justa i progressiva" ja que, en les seves condicions vigents, ha assegurat, "era regressiva".

Davant el possible augment del període de cotització a 35 anys per al càlcul de la pensió, plantejat a la Comissió Europea als documents inicials que finalment no es van incloure, Escrivà ha tancat que "en cap cas hi haurà retallades" en les reformes que negocia amb Brussel·les i amb els agents socials, i que aquestes se cenyiran "estrictament a les recomanacions" del nou Pacte de Toledo.

Noticias relacionadas

contador