ep el ministro de inclusion seguridad social y migraciones jose luis escriva
Eduardo Parra - Europa Press

El ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, ha avançat aquest dijous que 10.000 treballadors estan abandonant diàriament els expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO) i incorporant-se a l'activitat des que va començar el mes de juny, el triple que al maig, quan sortien entre 3.000 i 4.000 treballadors diaris dels ERTO.

En total, queden en ERTO uns 470.000 treballadors, enfront del milió de persones en aquesta situació que es va assolir el passat mes de febrer. "Som el segon país d'Europa després d'Holanda que ha activat més treballadors en ERTO", ha assenyalat el ministre.

Escrivà, en declaracions a Antena 3, ha vinculat aquesta "enorme acceleració" a la sortida dels ERTO al final de restriccions administratives davant de la Covid i també a la nova pròrroga dels ERTO -en vigor des de l'1 de juny-, que incentiva la reincorporació de treballadors a l'activitat mitjançant bonificacions en les quotes a la Seguretat Social.

"Davant de situacions de certa incertesa sobre quina serà la demanda, el saber (les empreses) que quan actives un treballador d'aquí al setembre va tenir una exoneració altíssima de cotitzacions és un impuls addicional a l'activació. Per això tenim la impressió que està generant aquesta acceleració d'activitat", ha exposat.

MÉS DE 150.000 AFILIACIONS AL JUNY

D'altra banda, Escrivà ha afirmat que les afiliacions a la Seguretat Social van "extraordinàriament bé" al mes de juny després dels 45.000 treballadors addicionals que s'hi van sumar al maig en termes ajustats d'estacionalitat.

En aquest sentit, el titular d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions ha assegurat que juny ha tingut una "arrencada fortíssima" en l'afiliació i s'ha mostrat convençut que aquest mes se superaran els 150.000 nous cotitzants tant en la sèrie ajustada d'estacionalitat com en valors absoluts.

D'aquests més de 150.000 afiliats que Escrivà estima que se sumaran al juny, uns 50.000 pertanyen al sector de l'hostaleria, i la resta, al voltant de 100.000, als altres sectors, entre ells educació i activitats manufactureres.

"Estem tenint una recuperació d'ampli espectre", ha assenyalat optimista el ministre, afegint que gràcies als esquemes de protecció adoptats durant la crisi s'han sostingut les rendes i les taxes d'estalvi són "extraordinàriament altes", cosa que suposa que el potencial de consum de les famílies és "considerable".

Noticias relacionadas

contador