ep el ministro de inclusion seguridad social y migraciones jose luis escriva
Eduardo Parra - Europa Press

El ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, creu que hi haurà "molt pocs" expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO) que es tradueixin en acomiadaments, és a dir, en expedients de regulació d'ocupació (ERO).

Escrivà, en declaracions a COPE, ha afirmat aquest dimarts que "necessàriament" es produirà un cert transvasament dels primers als segons, però ha insistit que la quantitat és molt baixa. "Hi ha hagut molt pocs ERTO que hagin passat a ERO i la prova d'això és que cada vegada que surt un ERO se li dona molta repercussió i després passen dies i dies fins al següent ERO", ha apuntat el ministre.

Escrivà considera que hi haurà pocs ERTO que passin a ERO per l'actual composició dels primers, concentrada "aclaparadorament" en un sector, el del turisme, que es recuperarà "de manera imminent i plena". "Hi pot haver algun sector on hi hagi una reestructuració. Per exemple, tenim 15.000 treballadors en ERTO al sector aeri. A veure si estructuralment recuperem el nivell d'activitat. Després d'una crisi com aquesta, l'impacte ha estat més focalitzat i limitat del que esperàvem", ha subratllat.

El ministre ha avançat que, a dia d'ahir, els treballadors en ERTO arribaven a la xifra de 580.000 persones. Són gairebé 19.000 menys que els que hi havia el passat 11 de maig, fa menys d'una setmana, quan el nombre era de 598.729 persones, segons les dades que va publicar llavors la Seguretat Social. D'aquesta manera, les xifres de treballadors en ERTO continuen la tendència descendent que van iniciar des del pic de la tercera onada, quan aquesta eina donava cobertura a gairebé 980.000 treballadors.

En comparació amb el màxim de treballadors en ERTO que es va aconseguir a l'abril de 2020, els treballadors en ERTO s'han reduït en poc més de 3 milions de persones, xifra que suposa un descens superior al 80% en valors relatius.

contador