ep declaracionesla portavozunidosencongreso irene montero tr
Marta Fernández Jara - Europa Press

L'acord sobre les pensions semblava fet, però la negativa d'Units Podem i del PP a acordar res abans de les eleccions ha fet que el Pacte de Toledo salti pels aires. No obstant això, PSOE, PDeCAT, PNB i Compromís no donen res per perdut, i han sol·licitat celebrar una comissió extraordinària del Pacte de Toledo al Congrés per tal d'aconseguir algun tipus d'acord abans de la dissolució de les Corts Generals.

El 5 de març Congrés i Senat seran dissolts per la convocatòria electoral del 28 d'abril. Queda poc més d'una setmana, temps suficient per aconseguir un acord en matèria de pensions després de la feina i les reunions que ha estat celebrant el Pacte de Toledo durant mesos. No obstant això, Units Podem i PP s'hi han negat en rotund.

Aquest dimarts els més de dos anys de treball del Pacte de Toledo han saltat pels aires i tots culpen la formació de Pablo Iglesias d'haver malmès els avenços en rebutjar la major part de les conclusions que havien assolit. Tot i que el PP també s'ha tancat a pactar res abans del 28-A, tots assenyalen Units Podem perquè va anunciar a última hora que presentaria vots particulars a la majoria de les 21 recomanacions que s'havien consensuat, quan la previsió era que només 'n’esmenés' 3.

Això què suposa? Doncs el tancament al Pacte de Toledo. La decisió de Podem ha estat un cop a les converses, i ha provocat que la reunió celebrada aquest dimarts al Congrés se saldés sense acord, quan s'esperava que fos un mer tràmit i que permetés renovar les recomanacions sobre les pensions, que estan sense modificar des de 2011. La formació morada es justifica dient que la culpa que no hi hagi acord és l'avançament electoral, perquè ha provocat certes presses per tancar l'assumpte quan l'acord encara no estava llest. Aquest dimecres, durant la sessió de control al Govern, Pedro Sánchez ha retret a Units Podem la seva postura. En resposta a la portaveu parlamentària del grup, Irene Montero, el president ha retret els "errors" que ha comès la formació morada, sobretot l'últim, el de "bloquejar" el Pacte de Toledo. "M'agradaria que hi reflexionessin", ha postil·lat.

Ara l'acord sembla impossible, tot i que PSOE, PDeCAT, PNB i Compromís no volen donar res per perdut. Aquest dimarts, a última hora, aquests grups van presentar una sol·licitud al Congrés per celebrar una comissió extraordinària del Pacte de Toledo. L'objectiu, debatre i votar les recomanacions en les quals s'han estat treballant durant els últims anys i intentar que s'aconsegueixi algun tipus d'acord abans de la dissolució de les Corts. No obstant això, PP i Units Podem sumen majoria a la Mesa de la Comissió, per la qual cosa són els que tenen la clau per convocar aquesta sessió, i dimarts van mostrar el seu rebuig a tornar a veure’s i van donar per tancats els treballs. Van argumentar que una nova reunió només serviria per tornar a posar de manifest les diferències entre els grups en matèria de pensions. A més, Ciutadans també s'ha mostrat contrari a celebrar la convocatòria després de l'enfrontament viscut aquest dimarts a la comissió.

LES PENSIONS ENTREN EN CAMPANYA

Després del que ha passat, els experts apunten que els partits estan pensant ja en la campanya electoral i en com treure rèdit al tema de les pensions per convèncer els votants, i per això no hi ha hagut acord en el Pacte de Toledo. L'objectiu del Govern era pactar abans de les eleccions generals per treure aquest tema de campanya, però els seus plans han fracassat en haver trencat Units Podem les converses.

Noticias relacionadas

contador