ep archivo   sede del banco de canada en ottawa
BANCO DE CANADÁ/EUROPA PRESS - Archivo

Sorpresa al Banc del Canadà (BoC). L'organisme ha elevat els tipus d'interès fins al 4,75% i els ha col·locat a màxims de 22 anys després de pausar les alces durant dues reunions. Ara la pregunta és a la banda de la Reserva Federal dels EUA (Fed). Marcarà aquest moviment una pauta i l'empenyerà a fer el mateix la setmana que ve?

El 14 de juny, la Fed celebrarà la trobada de política monetària. "La decisió del BoC de reprendre els seus augments de tipus després d'una pausa de dues reunions i la sorpresa de la pujada 25 punts bàsics del Banc de la Reserva d'Austràlia (RBA) un dia abans va alimentar els 'falcons' dels bancs centrals a tot el món i també va impulsar les expectatives d'augment de tipus de la Fed", assenyalen a Swissquote Bank.

Els seus analistes remarquen que, tot i això, "és important tenir en compte que la Fed no és fanàtica d'aquest tipus de sorpreses, per la qual cosa el preu de les expectatives abans de les reunions generalment és necessari". "L'activitat dels futurs dels fons federals ara dona al voltant d'un terç de probabilitat d'un augment de 25 punts bàsics a la reunió de juny i dos terços de probabilitat d'almenys un augment de 25 punts bàsics quan el FOMC es reuneixi a juliol", afegeixen.

"Hi ha una lectura creuada per a la Fed la setmana que ve?", es pregunta l'analista Neil Wilson. "Potser", respon. "El BoC ha estat al capdavant de la Fed i aquest moviment, que es produeix després que va aturar el cicle d'alces a principis d'any, suggereix que la Fed pot optar per 'ometre', una narrativa a la qual els funcionaris s'han estat inclinant últimament en funció dels seus comentaris".

Com explica, la setmana que ve, “la Fed pot pujar 25 punts bàsics i assenyalar que vindran més (forta línia dura) o que aquest és el final per ara (alça moderada); pot fer una pausa i assenyalar que esperarà més en les dades entrants (moderat suau); o es manté, però indica que pot augmentar els tipus al juliol (manteniment de línia dura)".

"Sempre he pensat que la Fed no ha acabat amb les pujades dels tipos i que pot necessitar pujar-los al 6% llevat que hi hagi un canvi sobtat en la inflació subjacent i el mercat laboral es debiliti materialment durant l'estiu. No és clar si això significa que la Fed puja la setmana que ve o no, però aposta que Powell encara s'imagina si mateix com Volcker i la seva tendència és seguir una mica més, sempre que la inflació subjacent sigui alta", expressa.

A Oxford Economics consideren que és probable que el BoC torni a apujar els tipus d'interès taxes al juliol, amb encara més augments sobre la taula aquest any "si els mercats laborals, el creixement dels salaris i la inflació no s'alenteixen com esperem". Segons la seva opinió, el creixement del PIB del Canadà va superar totes les expectatives al primer trimestre i això va portar el banc "a creure que la política monetària no ha estat prou restrictiva per refredar l'economia i tornar la inflació de manera sostenible a l'objectiu del 2%".

"L'enfocament del banc per a futures decisions sobre tipus és garantir que l'excés de demanda, les expectatives d'inflació a curt termini, el creixement dels salaris i les decisions de fixació de preus corporatius arribin a una inflació subjacent del 2%", asseguren.

Noticias relacionadas

contador