ep archivo   banderas de la ue en la sede de la comision europea en bruselas
ALEXEY VITVITSKY / SPUTNIK / CONTACTOPHOTO

Més llenya al foc de males notícies econòmiques. Els PMI serveis i manufacturers de França, Alemanya i la zona de l'euro del mes de juny, publicats aquest dijous, han caigut i han incomplert previsions. L'índex compost d'activitat total de la zona de l'euro ha baixat fins als 51,9 des dels 54,8 i ha marcat mínims de 16 mesos.

Els experts d'Oxford Economics diuen que aquests PMI d'avui "marquen una important ruptura respecte a les últimes lectures, que havien apuntat a una certa resistència inicial als nombrosos vents en contra que entelen les perspectives econòmiques de la zona de l'euro".

El desglossament de les xifres apunta a una desacceleració generalitzada. "El sector manufacturer continua mostrant una debilitat especial, amb un creixement negatiu de la producció al juny", subratllen. A més, les dades d'aquest dijous també mostren que l'expansió dels serveis va perdre força al juny. El PMI serveis es va reduir fins als 52,8 enfront dels 56,1 al maig i 57,7 a l'abril.

"Les xifres suggereixen, doncs, que la majoria dels vents de cua de la reobertura (després de la Covid) s'han esgotat", subratllen aquests economistes.

Oxford Economics afegeix que les dades per països han estat, en general, "decebedores". La feblesa del sector manufacturer continua pesant especialment en els resultats de l'economia alemanya, amb un descens de 2,6 punts al juny, xifra que situa el PMI als 51,3, d'acord amb el creixement escàs. "Però el més cridaner al juny va ser la gran caiguda del PMI francès, que va passar dels 57 als 52,8", recalquen.

"En conjunt, els PMI d'avui van ser molt més febles del que s'esperava i els elements prospectius de l'enquesta, com les noves comandes i les expectatives empresarials a un any vista, van reforçar el to negatiu. Les noves comandes es van estancar i les expectatives empresarials van caure al nivell més baix des de l'octubre del 2020, d'acord amb un panorama de creixement més feble als propers trimestres”, conclouen des d'Oxford.

Noticias relacionadas

contador