otono covid
Alberto Sánchez

El proper 22 de setembre entra oficialment la tardor, una tardor a la qual s'arriba pitjor del que el consens esperava en relació al coronavirus. Es creia que el panorama seria més favorable, amb un major percentatge de la població immunitzada i menys infeccions, però la reticència de la gent a inocular-se i una variant més contagiosa, la delta, s'han torçat les coses de forma evident.

Davant d'aquesta tessitura, els experts adverteixen que la tardor podria ser complicada, tant des del punt de vista sanitari com des del punt de vista econòmic. Veus importants fa ja setmanes que estan avisant que la tornada a les escoles implica un perill considerable, ja que s'espera una onada de nens contagiats que potencialment podrien contraure l'afecció greu coneguda com a síndrome inflamatori multisistèmic infantil (MIS-C), causada per la Covid-19, i que en el pitjor dels casos pot portar a provocar la mort.

"El més probable és que seguim discutint i parlant de la Covid l'any que ve"

Els analistes reconeixen que aquesta 'tornada a l'escola' és una de les grans incerteses d'aquesta tardor també per als mercats, a causa de l'impacte que tot això podria tenir a nivell econòmic en anticipar-se possibles nous tancaments. En aquest sentit, cobra cada vegada més força la idea que els Estats Units -amb una sèrie d'Estats on els seus ciutadans no volen vacunar-se- i Àsia -amb mesures molt restrictives respecte a la Covid que impliquen forts tancaments- poden acusar més aquesta situació, tot i que Europa no estaria lliure de risc per molt que la vacunació progressi millor aquí.

"Al ritme actual, serà difícil assolir el nivell de vacunació necessari abans del fred als EUA i Europa, quan la variant delta més contagiosa tindrà millors condicions per propagar-se", avisen els experts del banc danès Danske Bank.

"En comparació amb les suposicions de la nostra previsió de primavera que a la tardor s'aconseguiria cert grau d'immunitat de ramat, països com els EUA i Àsia, i fins i tot Europa, semblen vulnerables a nous problemes de virus que podrien desencadenar tancaments selectius, especialment al sector serveis", afegeixen des de l'entitat.

En aquest sentit, Danske es mostra contundent en afirmar que tot això significa que "el més probable és que seguim discutint i parlant de la Covid-19 l'any que ve".

MILLOR EUROPA

Encara que l'actual situació també afecta Europa, cada vegada són més els experts, incloent-hi el mateix Danske Bank, que consideren que en aquesta realitat hi ha dos 'bàndols' diferenciats: els Estats Units i Àsia (especialment la Xina), més impactats per la variant delta i els dubtes sobre les vacunes, i Europa, on les inoculacions progressen millor.

Danske descriu com la variant delta s'està expandint ràpidament a la major part d'Àsia i a diversos Estats dels Estats Units, mentre que "la situació a Europa ha millorat després de l'última onada d'aquesta variant i el desplegament constant de vacunes".

"L'avanç de la vacunació s'ha estancat als EUA, on una gran part de la població segueix sent escèptica respecte a les vacunes", recalca. Mentrestant, a la majoria dels països asiàtics el desplegament de vacunes evoluciona lentament a causa de la manca d'aquestes, els problemes logístics i igualment el "gran escepticisme" de la gent. Davant d'això, insisteix el banc danès, a la majoria dels països d'Amèrica Llatina i Europa les vacunes s'estan distribuint de forma constant.

A l'eurozona, precisen aquests experts, s'han reduït les noves infeccions, però als EUA, és una altra història. "En general, per a Europa i altres regions que han vacunat gran part de la població, les hospitalitzacions i morts es mantenen clarament per sota dels nivells anteriors, cosa que no passa als Estats Units de moment", afirmen.

La feble dada d'ocupació d'agost als EUA publicada divendres ha estat una mostra més que la delta hi està colpejant durament. El Departament de Treball va informar que els empresaris nord-americans van afegir 235.000 llocs de treball al mes passat, tot just un terç de la previsió de 730.000.

La realitat a la Xina és també complicada -"és possible que la preocupació per una desacceleració a la Xina cobri força aquesta setmana", avisava Michael Hewson, director d'anàlisi de CMC Markets, aquest dilluns-, especialment després de publicar múltiples dades macro durant els últims temps per sota del previst.

Goldman Sachs va baixar recentment la seva previsió sobre el PIB dels EUA per a aquest any. Ara s'espera que augmenti un 6% enfront del 6,4% previ. No obstant això, Bank of America Merrill Lynch elevava al passat divendres la seva estimació de creixement per a l'eurozona (fins al 4,8% per a aquest any, 3,7% el pròxim i 1,9% el 2023). Segons el banc, la taxa de reproducció de virus actualment a l'eurozona és "encoratjadora", tot i que la tornada a l'escola "segueix comportant riscos".

Noticias relacionadas

contador