dl nyse new york stock exchange new york city nyc wall street wall st nasdaq markets trading finance unsplash
Sharecast / David Vives via Unsplash

El Departament de Comerç dels EUA ha revisat aquest dijous el creixement del PIB del quart trimestre, i ho ha fet a l'alça, fins al 3,4% en taxa interanual, enfront del 3,2% que havia donat la segona lectura. Aquesta revisió s'ha ubicat per sobre de la previsió de consens, que esperava que es mantingués al 3,2%.

La lectura coneguda aquest dijous "es basa en dades font més completes que les disponibles per a la segona estimació publicada al mes passat", i augmenta la taxa de creixement de l'economia nord-americana a causa de "revisions a l'alça de la despesa de consum i de la inversió fixa no residencial, que van ser parcialment compensades per una revisió a la baixa de la inversió privada en inventaris”.

En comparació amb els nivells del darrer trimestre del 2022, el creixement del PIB va reflectir "augments en la despesa dels consumidors, la despesa dels governs estatals i locals, les exportacions, la inversió fixa no residencial, la despesa del govern federal i la inversió fixa residencial, que van ser parcialment compensats per una disminució en la inversió en inventaris privats". Les importacions, que són una resta al càlcul del PIB, van augmentar.

Tot i que es manté en fase expansiva, l'economia nord-americana s'ha desaccelerat a finals de l'any passat, després de registrar un creixement del 4,9% al tercer trimestre. Aquest menor avenç es deu a "una desacceleració de la inversió privada en inventaris, de la despesa del govern federal i de la inversió fixa residencial".

L'índex de preus de les compres internes brutes va augmentar un 1,9% al quart trimestre, sense canvis respecte a l'estimació anterior. Per part seva, l'índex de preus PCE va augmentar un 1,8%, també sense modificacions, mentre que l'indicador de la inflació subjacent ha estat revisat a la baixa en una dècima, al 2%.

Els ingressos personals en dòlars corrents van augmentar en 230.200 milions de dòlars al quart trimestre, fet que suposa una revisió a l'alça de 10.700 milions de dòlars respecte a l'estimació anterior. Mentrestant, els ingressos personals disponibles van augmentar en 190.400 milions de dòlars, o un 3,8%, després de revisar-los a la baixa en 12.100 milions de dòlars.

Finalment, l'estalvi personal va ser de 815.500 milions de dòlars al trimestre final de l'any, xifra que suposa 6.300 milions més respecte a l'estimació anterior, mentre que la taxa d'estalvi personal (estalvi personal com a percentatge de l'ingrés personal disponible) va ser del 4%, per sobre del 3,9% anticipat a la segona lectura.

Els analistes d'Oxford Economics asseguren que aquestes revisions "no alteren significativament" les seves perspectives a curt termini per a l'economia, i destaquen que "les implicacions polítiques són mínimes", per la qual cosa mantenen la decisió de retardar la previsió de primera retallada en els tipus d'interès del maig al juny.

PETICIONS D'ATUR

Aquest dijous s'han publicat també les peticions de desocupació per a la setmana finalitzada el 23 de març, que han caigut fins a les 210.000, xifra que suposa un descens de 2.000 en relació amb el nivell dels set dies previs, que va ser revisat a l'alça fins a les 212.000 unitats, segons les dades del Departament de Treball nord-americà. Aquesta xifra ha quedat per sota de les 215.000 peticions anticipades pel consens.

La taxa d'atur va ser de l'1,2%, sense canvis des de la setmana anterior, i la xifra de treballadors aturats va pujar fins als 1.819.000, xifra que suposa un avanç de 24.000 respecte al període previ.

Les taxes de desocupació més altes es van registrar a Nova Jersey (2,8%), Rhode Island (2,6%), Califòrnia (2,4%), Minnesota (2,4%), Massachusetts (2,3%), Illinois (2,1%), Nova York (2,0%), Connecticut (1,9%), Montana (1,9%), Pennsilvània (1,9%) i Washington (1,9%).

Els majors augments en les sol·licituds inicials es van produir a Missouri (+1.443), Michigan (+1.204), Tennessee (+538), Mississippi (+353) i Arkansas (+279), mentre que les majors disminucions van tenir lloc a Califòrnia (-5.794), Oregon (-1.651), Texas (-856), Pennsilvània (-740) i Illinois (-626).

Des de la companyia britànica d'anàlisi descarten un "augment important" a les sol·licituds d'atur aquest any, ja que no anticipen "acomiadaments a gran escala" malgrat la previsió que el ritme de creixement de l'ocupació es desaccelerarà.

Noticias relacionadas

contador