ep una persona trabajando con un ordenador 20210115094003
IREKIA

L'Oficina del Representant Comercial dels Estats Units (USTR, per les sigles en anglès) ha conclòs que els impostos als serveis digitals aprovats a Espanya, Àustria i Regne Unit són discriminatoris per a les empreses nord-americanes i incompatibles amb els principis de tributació internacional per tant, tot i no adoptar cap acció específica en aquest moment, continuarà avaluant totes les opcions disponibles.

"Cada un d'aquests impostos als serveis digitals discrimina les empreses nord-americanes, són incompatibles amb els principis vigents de tributació internacional, i restringeix el comerç nord-americà", assenyala.

En el cas concret de la 'taxa Google' espanyola, afirma que, per la seva estructura i funcionament, discrimina les empreses digitals nord-americanes, tant per la selecció de serveis coberts com pels llindars d'ingressos, assenyalant que l'impost "no és raonable, perquè és incompatible amb els principis internacionals sobre fiscalitat", a més que grava o restringeix el comerç nord-americà.

En aquest sentit, la investigació assenyala que el llindar d'ingressos establert per a l'impost espanyol de 750 milions d'euros serveix per discriminar per nacionalitat les empreses nord-americanes, ja que amb aquest límit es veurien afectades un total de 60 empreses, de les quals 34 serien dels EUA i només dues espanyoles, mentre que aplicant un llindar d'uns 50 milions d'euros, s'afectaria 249 empreses, incloent-hi 20 espanyoles i 80 nord-americanes.

OBRE LA PORTA A REPRESÀLIES

Així mateix, conclou que la selecció de serveis coberts per la taxa, com la publicitat i la intermediació en línia o la transmissió de dades apunta que la taxa es dirigeix ​​contra companyies nord-americanes líders en aquests segments de mercat a les quals aplica "un tractament fiscal especial i desfavorable". Tot i no adoptar cap acció específica en relació amb les troballes en aquest moment, l'agència del govern dels EUA adverteix que "continuarà avaluant totes les opcions disponibles", cosa que obre la porta a represàlies com la imposició d'aranzels sobre productes espanyols.

Els EUA va llançar el passat mes de juny una investigació sobre les taxes digitals adoptades per Àustria, Espanya i el Regne Unit juntament amb les de set jurisdiccions. En aquest sentit, el 6 de gener l'Oficina del Representant Comercial va anunciar les seves conclusions sobre els impostos digitals de l'Índia, Itàlia i Turquia, mentre que continua avaluant els del Brasil, República Txeca, la Unió Europea i Indonèsia, que encara no estan en vigor.

La 'taxa Google' espanyola entrarà en vigor aquest dissabte i gravarà aquelles empreses amb ingressos anuals totals, almenys, de 750 milions d'euros i amb ingressos a Espanya superiors als 3 milions d'euros, dirigint-se a serveis de publicitat en línia, serveis d'intermediació en línia i la venda de dades generades a partir d'informació proporcionada per l'usuari durant la seva activitat o la venda de metadades. Encara que Hisenda tenia prevista una recaptació inicial d'uns 1.200 milions d'euros (abans de la pandèmia), posteriorment la va rebaixar a 968 milions.

El secretari general de l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE), Ángel Gurría, va criticar recentment la introducció unilateral per alguns països d'impostos digitals, advertint que aquesta via podria desencadenar represàlies per part d'altres, fent retrocedir la situació "no només a una 'guerra fiscal', sinó a una 'guerra comercial' que seria dolenta per a tots".

El Govern espanyol assegura que la norma que entrarà en vigor aquest cap de setmana tindrà "caràcter transitori" fins que s'aprovi una normativa mundial o europea en el marc de l'OCDE o el G-20, cosa que de moment no s'ha aconseguit.

Noticias relacionadas

contador