ep estibadors manifestant-sesevilla
Estibadors manifestant-se a SevillaEUROPA PRESS/IU

Sol·liciten retirar-se amb el 80% del salari, enfront del 70% que ofereix el Govern espanyol, "amb un mínim de tres vegades el salari mínim".

Els estibadors sol·liciten que el pla de prejubilacions voluntàries que ofereix el Govern espanyol per contribuir a aconseguir un acord sobre la reforma del sector permeti retirar-se amb un sou mínim equivalent a tres vegades el salari mínim interprofessional, això és, uns 2.122 euros al mes.

Així ho plantegen els sindicats del gremi en la contraproposta d'acord que aquest dimarts van presentar al Govern espanyol, en resposta a la que l'Executiu central va realitzar la passada setmana.

En concret, els sindicats d'estibadors demanen que les prejubilacions es realitzin amb el 80% de la retribució mitjana rebuda per tots els conceptes en els últims sis mesos, un percentatge per tant superior al del 70% ofert pel Govern espanyol.

A més, sol·liciten que es garanteixi un sou mínim de tres vegades el salari mínim interprofessional, que actualment se situa en 707,6 euros al mes.

"Les ajudes (a la prejubilació) consistiran en un subsidi equivalent al 80% de la mitjana de les percepcions salarials per tots els conceptes corresponent als sis mesos anteriors a la baixa, amb un mínim de tres vegades el salari mínim interprofessional vigent en cada moment", indica textualment la contraproposta dels estibadors.

En la seva proposta d'acord, el Govern espanyol inclou un pla de prejubilacions voluntàries a partir dels 50 anys i amb el 70% del salari amb la finalitat de contribuir a ajustar les plantilles als ports on es registrés excedent de personal.

En la seva contraproposta, els estibadors, malgrat elevar el percentatge de subsidi, ofereixen rebaixar el seu sou un 1% per, en col·laboració també amb les empreses, constituir un fons que contribueixi a aquestes ajudes a la prejubilació del Govern espanyol.

Aquesta reducció de salari se suma a la que addicionalment asseguren estar disposats a assumir per millorar la competitivitat als ports, que no es recull expressament en el document. D'aquesta forma, en conjunt, el gremi està disposat a reduir un 6% el seu salari, segons van indicar aquest dimarts al final de l'última reunió amb empreses i Govern espanyol.

"RANG DE LLEI" PER A LA SUBROGACIÓ

Quant a la resta de punts de la contraproposta dels estibadors, recull la seva principal reivindicació, la de "disposar amb rang de llei" que les empreses d'estiba se subrogin als treballadors "respectant-se l'antiguitat i qualsevol altre dret que tinguin consolidat".

El col·lectiu de 6.150 treballadors que s'encarrega de carregar i descarregar la mercaderia dels vaixells als ports també sol·licita la "participació" dels sindicats en "la formació per a l'accés a la professió, en la formació contínua del personal portuari, i en la determinació i durada de la mateixa".

MOBILITAT FUNCIONAL DELS TREBALLADORS

Respecte al compromís amb l'augment de productivitat als ports, a més del descens del sou, proposen "impulsar, entre altres aspectes, la polivalència i mobilitat funcional dels treballadors i l'adaptació dels llocs de treball a les noves tecnologies".

En la seva contraproposta, subscrita per la Coordinadora de Treballadors del Mar, CCOO i la UGT com a sindicats majoritaris, manifesten la seva disposició a reformar el sector per complir amb la normativa europea. No obstant això, indiquen que això "no ha d'afectar l'estabilitat en l'ocupació dels treballadors portuaris".

El Govern espanyol es va comprometre en la reunió d'aquest dimarts a analitzar aquesta contraposada dels estibadors, si bé va avançar que presenta qüestions de "difícil encaix" i que la "subrogació per llei de treballadors" és "inviable", segons va indicar el secretari d'Estat d'Infraestructures de Foment, Julio Gómez-Pomar, al final de la trobada.

Noticias relacionadas

contador